RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: IBM
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手毒發 : 1200 大洋 散砌 F104x1

sfdo 發表於 2015-11-25 17:52:22 | 只看該作者

唉,怪自己笨,唔識揀D抵玩版本囉。
我話我窮係大改星星車之後窮,大改當時都未意識到窮。
如果冇識得人去開日本,自己上網訂又唔識日文...只識去 東方街、鴻圖道,除些之外都未知有咩好方法訂。
蛇件最舊都係 S411、S120 o個D。要舊當然唔夠星星比啦。

我講o既贊助並非想蛇贊助我(但如果係都無妨)。
講起係前兩年見有心人玩 S411FF 玩到感動到有D贊助商,贊助一D小朋友去D興趣班... (贊助商唔一定係蛇仔) 我想學佢咁,
本來 2014年夏季我都有呢個機會,但冇把握到機會....2015年11月21~22日已知自己冇機會再被錄用。
唱好蛇仔只係出一分小力,仲有要義務幫手砌車/執漏 等等  (如果講幾句話佢好就想得到贊助當然太兒戲啦)...

但諗返自己的確太過急想識飛所以出錢請人地教 (係我去碧街買完野行去東方街 時有D人肯教)

我都好想好似你地咁玩車求開心,但一路洗錢玩來玩去都只自己開心,又唔能夠令其他人受惠,玩到有D罪惡感...

F110 (一代會熟D),S411 sport 同 811E sport 都識D set ,唔收錢都得。(當然最 能手 係 set S100 、S120 舊版)
carven.chow 發表於 2015-11-25 17:59:26 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-25 17:52
如果冇識得人去 ...

師兄可唔可以幫我SET車........
windfirewheel 發表於 2015-11-25 18:06:16 | 只看該作者

師兄可唔可以幫我SET車 x2

feihome1 發表於 2015-11-25 19:02:06 | 只看該作者

師兄可唔可以幫我SET車 x3,不過我無蛇F1!
yin@hk 發表於 2015-11-26 11:11:41 | 只看該作者
如果冇識得人去 ...

你都係算吧啦,你想幫人set到部車行唔直呀?唔好再害人啦
leo6099 發表於 2015-11-26 16:21:18 | 只看該作者
如果冇識得人去 ...

屍主,回頭是岸,咪再害人
sfdo 發表於 2015-11-26 20:48:19 | 只看該作者
yin@hk 發表於 2015-11-26 11:11
你都係算吧啦,你想幫人set到部車行唔直呀?唔好再害人啦

唔好害人都o岩架。
回想:
如果我當初好似你地咁,大家開開心心一齊交流,我只會越來越想玩落去。
但成日好似你地咁玩,又過唔到自己心理關口,叫自己唔玩但過半年又係玩返。(2013年尾本來都冇再玩,但 2014年頭o係 碧湖花園食早餐又遇到高人,忍唔住又玩返)
依家用D旁門左道方法,成功令人為認我幫人等於害人,令自己唔可能再同你地交流,無法再開心咁玩了,自然就唔想再玩落去。

都係o個句,祝你地玩得開心D,亙相幫助,進步都快D。

KENNY110 發表於 2015-11-26 22:23:22 | 只看該作者
師兄請及早診治!睇醫生快啲好
sfdo 發表於 2015-11-28 10:04:53 | 只看該作者
你估醫生真會快啲好咪?
去睇公立醫院D精神科醫生,次次都係問 你最近點,做緊咩工作,家人點...五分鐘都唔洗,跟住去約下次期,攞藥。
如果我真有精神病,你會認為咁樣就可以醫好呢?
只係食左藥 成日睏覺無力玩,JV / 天水圍 少左個 死亡陷阱 咁解。

大家出來玩一齊交流,傾下RC野又可以傾下其他開心野或唔開心野...理論上咁樣係可以預防精神病。
玩 RC 雖然會唔覺駛唔少錢,但只要節制,玩時夠生活洗又會留返一筆積蓄,理論上 RC 係有益身心。

只不過對我呢D德行差、害人精,玩 RC係 罪 行。
想唔玩 RC,走去跟其他團體玩其他活動,但玩緊其他野時自己又心邪都想 RC ...
你地可以真正心開咁玩 RC,係好架。

--------
註:如果真係要我幫 砌/set ,我真要縮沙,
811E sport 波箱砌得順係要好小心磨,差速 bearing 等等要加唔知幾多介要先至小虛位...
F110 一代 車身前臂要對稱,前端 M字型膠又要小心磨,轉向杯安好 pin 後又要拆返然後上面波頭杯位要小心清理碎膠...好煩架!
yin@hk 發表於 2015-11-28 11:12:53 | 只看該作者
sfdo 發表於 2015-11-28 10:04
你估醫生真會快啲好咪?
去睇公立醫院D精神科醫生,次次都係問 你最近點,做緊咩工作,家人點...五分鐘都唔 ...

磨嘜鬼呀?,F110第一代頭擔件M字型膠件磨黎有咩用,你唔好吹得就吹
sfdo 發表於 2015-11-28 23:58:15 | 只看該作者

只磨瑕疵位,如圖一綠邊 (千萬不要磨薄)。 瑕疵位小左, M字膠會亭得直D。(不過你地都可以話我咁做會令車走唔直)
其實星星都有D位都有瑕疵要磨,如尾座裝 bearing o既膠殼 同 "月亮",磨後,尾軸會順好多。其他要磨o既位就比蛇仔車少好多。

贈多兩幅 害人圖。

leo6099 發表於 2015-11-29 13:39:06 | 只看該作者
咁攪法,左右角度唔同左,除非你有工具量度,否則行唔直,我又唔覺蛇仔原廠行唔直,屍兄咪再害人啦
wongbunny 發表於 2015-11-29 14:45:08 | 只看該作者
你話係天水玩開無問題,攪到我好想知你係邊位,玩咩車用咩殼,我都有d問題想請教下,你唔怕比人知你係邊位師兄,請放一放你部車相上來比我地認下,有料怕咩比人知,想同人交流都要比人知你係邊位同邊部車先得架,只係到講有條鐵用咩...大家話係咪先..
sfdo 發表於 2015-11-29 16:42:09 | 只看該作者
wongbunny 發表於 2015-11-29 14:45
你話係天水玩開無問題,攪到我好想知你係邊位,玩咩車用咩殼,我都有d問題想請教下,你唔怕比人知你係邊位師兄, ...

依家玩到好有罪惡感,其實都怕比人知係邊個架。
玩 pro10 玩12仔玩極都慢過M車好多,都係算了,我話天水圍玩開無問題 就當我吹水算了。

M字膠 只磨 瑕疵位 唔磨薄係冇問題。我o個個有瑕疵位,收緊螺絲會左右角度唔同,為因咁先至要磨。(如果你地緊螺絲 M字膠冇歪,唔磨都 OK。)

sam 發表於 2015-11-29 19:27:30 | 只看該作者
leo6099 發表於 2015-11-29 13:39
咁攪法,左右角度唔同左,除非你有工具量度,否則行唔直,我又唔覺蛇仔原廠行唔直,屍兄咪再害人啦 ...

咁你都唔知,佢成日問你野㗎
sam 發表於 2015-11-29 19:30:09 | 只看該作者
wongbunny 發表於 2015-11-29 14:45
你話係天水玩開無問題,攪到我好想知你係邊位,玩咩車用咩殼,我都有d問題想請教下,你唔怕比人知你係邊位師兄, ...

yin@hk 發表於 2015-11-29 19:55:24 | 只看該作者

佢連上螺絲都唔識就話零件有瑕疵,仲有咩可以同佢交流呢?
borry 發表於 2015-11-29 21:07:46 | 只看該作者
sam 發表於 2015-11-29 19:30

sam,你知不如開估〜好想知
推車 發表於 2015-11-29 21:43:42 | 只看該作者
各位C兄車友注意, 晌JV∕天水圍見到有人用青蛙殼跑平地果個係另一個人, 勿點錯相
wongbunny 發表於 2015-11-29 22:25:24 | 只看該作者
SAM 好多人問過我野,真係唔知邊個打邊個..不如你話過我知佢用咩車咩報咩色..