RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 9239|回復: 23
收起左側

A979 改用大轆

goodwind 發表於 2015-7-26 14:30:50 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
A979 用大電 (2200mAh),改用大轆 (改用4mm輪軸,12mm接合器),換慢摩打。
呢部車主要係畀阿仔玩,等佢唔好搞我部 CC01,原裝車車速太快,啲轆太渣,嚿電太細,一次過改晒。
1BM 發表於 2015-7-30 12:36:32 | 顯示全部樓層
CC01好唔好玩?
 樓主| goodwind 發表於 2015-7-31 14:45:08 | 顯示全部樓層
CC01 當然好玩   

A979 改換慢摩打 就係要陪 CC01 慢慢行  
 樓主| goodwind 發表於 2015-8-3 16:16:12 | 顯示全部樓層
改完仲好爬過 CC01   
https://youtu.be/P44_oJUan0Y
小霸王 發表於 2015-10-13 04:28:59 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄~個轆無頂底盤咩~因為我都改緊
小霸王 發表於 2015-10-13 04:32:08 來自手機 | 顯示全部樓層
你用4mm輪軸~請問係自己改件還是其他零件
 樓主| goodwind 發表於 2015-10-13 18:57:01 | 顯示全部樓層
小霸王 發表於 2015-10-13 04:28
師兄~個轆無頂底盤咩~因為我都改緊

個轆其實係 75mm , 無頂底盤。
 樓主| goodwind 發表於 2015-10-15 13:28:46 | 顯示全部樓層
小霸王 發表於 2015-10-13 04:32
你用4mm輪軸~請問係自己改件還是其他零件

我用 HSP 1/16 輪軸 86022 加工改的。
小霸王 發表於 2015-10-19 01:38:42 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄~哩個HSP同偉力果枝嘅SIZE係咪好似
小霸王 發表於 2015-10-19 01:44:27 來自手機 | 顯示全部樓層
我裝輪呔時~上得太緊又行唔郁~太鬆又會甩~
 樓主| goodwind 發表於 2015-10-19 17:48:48 | 顯示全部樓層
小霸王 發表於 2015-10-19 01:38
師兄~哩個HSP同偉力果枝嘅SIZE係咪好似

比偉力粗 (4mm 嘛) 同長少少,  用的啤呤尺寸跟原裝一樣,所以啱裝, 但容納傳動軸(狗骨)果兩條坑就太幼,要自己磨闊少少先入到。
 樓主| goodwind 發表於 2015-10-19 17:51:29 | 顯示全部樓層
小霸王 發表於 2015-10-19 01:44
我裝輪呔時~上得太緊又行唔郁~太鬆又會甩~

用自鎖螺母,入得晒 (見輪軸有少少突出來) 就一定唔會甩。
Ozman 發表於 2015-10-20 06:58:45 | 顯示全部樓層
換慢摩打比阿仔玩,等我試下先
小霸王 發表於 2016-1-1 21:23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
請問邊度有得買岩裝嘅摩打買
 樓主| goodwind 發表於 2016-1-26 18:33:59 | 顯示全部樓層
小霸王 發表於 2016-1-1 21:23
請問邊度有得買岩裝嘅摩打買

390有刷摩打,  淘寶有.  
spider2605 發表於 2017-2-2 21:49:38 來自手機 | 顯示全部樓層
請問各位師兄,慢摩打是否旨390,見原裝有兩款390和580
 樓主| goodwind 發表於 2017-2-10 15:35:20 | 顯示全部樓層
spider2605 發表於 2017-2-2 21:49
請問各位師兄,慢摩打是否旨390,見原裝有兩款390和580

其實我想改慢摩打, 主要係畀阿囡玩.

初時用 390 / 380 慢摩打,  有幾慢, 未裝上去都唔知, 而且夠慢時, 但力量(扭力)唔夠。

而家用 540 摩打, 有兩個好處︰
1. 主流540 摩打好多 T 數可以揀, 可以揀大 T 數  (up to 80T)
2. 而家我用 35T , 畀阿囡玩時用 遙控設定 profile 限油門,慢得來又夠力,我自己玩轉個 profile 又可以變返快車。
joe6_6 發表於 2017-2-11 23:36:26 | 顯示全部樓層
樓主請問你部A979將接收器連開關制移去中間係用乜固定呢
另外你用咩固定舊電,原裝條電池帶唔夠長
spider2605 發表於 2017-2-12 22:44:34 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2017-2-10 15:35

初時用 390 / 380 慢摩打,  有幾慢, 未裝上去都唔知, 而且夠慢時 ...

唔該樓主
spider2605 發表於 2017-2-12 22:52:35 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2017-2-10 15:35

初時用 390 / 380 慢摩打,  有幾慢, 未裝上去都唔知, 而且夠慢時 ...

想請問 T 數摩打是否越大越好力? 是否有另一款係無刷摩打? 無刷會否重好力?