RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: orange00
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一個點樣既貨車局先會去呢?

關閉 [複製鏈接]
coolboy 發表於 2007-4-22 17:06:23 | 只看該作者
原帖由 zozo 於 2007-4-22 16:03 發表

假設性問題成日都有人問,好似呢段:http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=41393&extra=page%3D1
我已中立來說,果段你又唔出聲,呢段你又出聲,睇來0728好似同日報的人唔岩傾!死敵?

有人玩針對?成日都係咁!
 樓主| orange00 發表於 2007-4-22 23:29:23 | 只看該作者
原帖由 0728 於 2007-4-22 01:38 發表
你地呢班遙控日報既人問埋晒d假設性問題,目的及用意何在? 如果打算做個調查,返遙控日報個網問味得咯,唔駛上黎呢度拉人走喎,擺明你地唔夠料,成日上遙控工房叫人過檔啦,如果真的問野咁簡單,就真神奇,平時唔出現既人 ...

我....有叫人過檔咩? 我平時都有響度reply好多post ga. F1, TOURING, OFFROAD, M CHASSIS....2手區. 主要都係分享同答下D網友問題.
唔記得出過幾多POST, 但一定有二, 三百個. 假假地都係"高級會員", 你唔會話我平時無出POST MA
呢個POST目的好簡單, 我由第一架KING HAULER到家下有成十幾年. 本身忙, 可以出去玩車既時間唔多.
所以去得玩就要開心去, 盡興返屋企. 所以我覺得FUNCTION要有質素先去.
我用ORANGE00呢個名, 同時有響多個FORUM有ACCOUNT. 亦都有幫D朋友打理下, 做版主. 咁又代表D咩呢?
Volvo_FH16 發表於 2007-4-22 23:30:44 | 只看該作者
如果我有貨櫃車,我會去 d 多人o既地方玩嘞
話晒一架 full option o既車要成五六千蚊喎,唔攞出黎威下點得
仲要整到架車勁多燈,好重型咁,收視仲唔爆晒燈,正
到時可以表演下自己手車有幾勁,自己玩得開心,小朋友又睇得又開心
有人問起架車要幾錢,我就開心要五六千蚊啫,幾豪呀
睇見 d 人o既羨慕o既樣就真係開心到震
所以我會選 no.2
 樓主| orange00 發表於 2007-4-22 23:35:57 | 只看該作者
原帖由 Volvo_FH16 於 2007-4-22 23:30 發表
如果我有貨櫃車,我會去 d 多人o既地方玩嘞
話晒一架 full option o既車要成五六千蚊喎,唔攞出黎威下點得
仲要整到架車勁多燈,好重型咁,收視仲唔爆晒燈,正
到時可以表演下自己 ...

我有時都幾驚d小朋友攪. 去旺既地方, 唔知有無試過俾人問:
部車幾錢...?
tommy1218 發表於 2007-4-22 23:41:23 | 只看該作者
原帖由 orange00 於 2007-4-21 22:45 發表
1. 地點方便? 如屋企樓下, 唔係就打死都唔去.
2. 有咁揚得咁揚既地方? 如尖沙咀5支旗桿.....
3. 一班啱style既人? 如有d鍾意玩賽頭. 有d鍾意行下街....

我自己好簡單, 啱style就去. 地點無咩所謂 ...

一班啱style既人? 如有d鍾意玩賽頭. 有d鍾意行下街....
我都係咁話,遠近係其次!同埋唔鍾意去D好熱鬧地方玩。低調D好!
minimini 發表於 2007-4-23 01:17:05 | 只看該作者
原帖由 orange00 於 2007-4-22 23:35 發表

我有時都幾驚d小朋友攪. 去旺既地方, 唔知有無試過俾人問:
部車幾錢...?

d 途人仲有好多問題o架 !!.....

- 部車駛唔駛砌o架 ??.... (要)
- 部車邊度造o架 ?? ........(日本)
- 行油定行電o架 ??.......(電)
- 最快行到幾多 "咪" ??......(唔知)
- 部車載到幾重嘢 ??......(唔知)
- 借嚟玩陣得唔得....如果試過好玩的話...等我買部俾亞仔玩........(你買唔買關我咩事, 我又唔係叫你買我部車 ).....

幾搞嘢嘅問題都有......

SPAWN 發表於 2007-4-23 01:44:23 | 只看該作者
原帖由 minimini 於 2007-4-23 01:17 發表

d 途人仲有好多問題o架 !!.....

- 部車駛唔駛砌o架 ??.... (要)
- 部車邊度造o架 ?? ........(日本)
- 行油定行電o架 ??.......(電)
- 最快行到幾多 "咪" ??......(唔知)
- 部車載到幾重 ...

係呀!我個D仲搞野
試過有個呀婆話:嘩!睇下!有部火車呀!
仲有個細路話:嘩!有部坦克車呀!
死未
中遠 發表於 2007-4-23 13:57:59 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2007-4-23 01:44 發表

係呀!我個D仲搞野
試過有個呀婆話:嘩!睇下!有部火車呀!
仲有個細路話:嘩!有部坦克車呀!
死未

今師兄你部野又幾似火車或坦克車既。。。
SPAWN 發表於 2007-4-23 21:58:34 | 只看該作者
原帖由 中遠 於 2007-4-23 13:57 發表

今師兄你部野又幾似火車或坦克車既。。。

比人話坦克既唔係我lee部,係友人既一部富豪
老占 發表於 2007-4-24 02:57:25 | 只看該作者
正所謂: 道不同.不相為謀

這正是遙控工房.與遙控工房分化出來的另一班人之分別

想當初大約數年前.你們都不是出身.來自於遙控工房嗎??

我們本著發揚及推廣遙控貨櫃車的精神辦事

關於連結如下: http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=16052&extra=page%3D1

小第認為如果要低調.遙控日報之一干人等都不會效發我們

甘願被(車主雜誌)訪問....

試問如果要低調.不如系屋企玩就算.無需要口口聲聲話去靜靜地既地方

我相信你們經常所去的地方.再者聚餐既地方都唔會低調得去邊

例如去大排檔食飯等等

不明所以為何經常掛在咀邊要低調.人少環境靜的地方玩樂

在下不見得你們所講所做是同一回事.講一套做一套

眼睛雪亮的人都可以看得出吧....

如果.日本的(廣板)玩遙控車如斯低調.相信不會有這樣的一天

相信遙控車熱潮及受歡迎程度不會像今天般

我們只是希望讓更多香港人認識這樣的玩意

向更多香港人推廣及分享長年累月的心血

遙控工房身為香港數一數二的遙控網.

目光遠大.帶領潮流.身為遙控界的一個重要角色.

不只是一群泛泛之輩或遙控發燒友

不只是聚集一群甚麼低調.人少少圍內玩的心態

不過強調一點.人各有志.本文並非針對或踩低任何一方

希望大家日後會更明白.我們今天的所作所為及用意

你們的其中一論點是怕人煩.怕小朋友搞你們的車

試問你們所途徑所為人少少的地方.真的沒有人煩你們麼?

小朋友無處不在.真的那麼怕小朋友搞垮你們的心血?

成年人.沒有控制及制止能力麼? 真的那麼容易就讓他人影響行車?

人多人少.其實不重要.如果咁怕人煩.咁怕人搞部車

周街都系人.倒不如圍內小圈子在家中玩遙控車就算了吧

因為始終一出街.見光死.就會變得高調.就會有人搞你們的車!!

老占 發表於 2007-4-24 03:25:30 | 只看該作者
至於 (0728) 及 (乳細無增) 的論點

小第同意他所說的部份根據

其實大家心中有數.

很多新手一開始會出現於遙控工房為發源地

但為何過了一段日子後會變成另一台人的聚會?

很多兩邊走的中界人仕曾經指出

忽然會收到某某另一論壇的邀請

忽然會有部份另一台的聯絡人.會邀請我們的新手加入

甚至會收到秘密pm等等.明人不作暗事.同意與否??

當然你們會說是因為你們有幾岩玩.甚麼志同道合之類

但問心.RCTPP也是你們一手一腳搞出來的網頁

你們的班底想當日也是由: 遙控工房的一群分化開去

發展至今天的(遙控日報) .來來去去都是同一班人做台柱

新人何來? 是你們所謂甚麼分享多一個網站? 甚麼秘密邀請之類麼?

或許我們做的不夠全面.不懂得控制及留下人們的心

不懂得像你們以往(RCTPP)一般.將數年前的文章不斷重推又重推的回覆

我們日後定當會搞更多吸引新手的活動.更會組織一班經驗老手回答新手問題

我認為是良性交流.讓大家理性地去發展各自各的(志同道合)

希望大家也有好的作品.好的班子去維持遙控貨櫃車的活動及熱度

就算大家心態不一樣.玩法不一樣.理論不一樣

都可以和平共存.有好的對手良性競爭.世界才會進步.

是非黑白不想再彼此喧染下去.公說公有理.婆說婆有理

一切爭論到最後: 那個背後無人說.那個人前不說人

舊人相信你們應該最清楚一切

好多新手新人都是聽聽埋埋是是非非.無需認真.亦未能確定作準

大家只是一班熱衷遙控貨櫃車的朋友們.

希望大家本著玩家的心態去處理今次事件

笑話一則.無需要再你一言我一語去解釋及維護
老占 發表於 2007-4-24 03:34:02 | 只看該作者
另外.我作為遙控工房的管理層.

小第最近公務極為沉重及繁忙

回家處理的希望不是這樣: 細路仔玩泥沙一般的罵戰

雖說這裡是公開的論壇.但希望大家尊重本區版規

儘量勿再說一些離題太過份的內容出現

芝麻綠豆像八婆一般的行為.希望不會再出現.

此外.強調一下現今(遙控工房)的放車召集人

已交給(有勇無謀)作為聯絡人之一

希望該貨車區版主會為遙控工房.帶來新風氣及管理制度

在下公務纏身之際.可以帶領一眾新朋友.盡情分享及玩樂遙控貨櫃車的趣味吧
老占 發表於 2007-4-24 03:38:30 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-4-24 03:30 發表

你言重了.只不過係簡單既意見POST~

你就咁敏感係度解釋云云喇?

我明白你的意思所在.此POST並非針對閣下.請放心
我啜啜~~卜 >3<!!!

以下為其中一名(會員)給小第所發出的pm

內容大致為舉報此文章有人無事生非

為保障當事人權益該(會員)名字不會公開

這是最好不過的證據之一麼??

老占 發表於 2007-4-24 04:32:34 | 只看該作者
原帖由 GUITAR_VIP 於 2007-4-24 04:04 發表

老占講既真係無錯~~~果然係有"秘密pm"呀!

我都系咁話: 凡事無鬼唔死得人 
鐵佬 發表於 2007-4-24 07:41:38 | 只看該作者
點解搞到咁樣的,我成日都以為RC工房同RC日報係同一線路,以成日報係好似報章形式咁,諗唔到會有咁多分別,其實大家都係玩車姐,只要開心咪得囉,前因後果我真係唔知有咩事發生??
Volvo_FH16 發表於 2007-4-24 09:45:30 | 只看該作者
原帖由 鐵佬 於 2007-4-24 07:41 發表
點解搞到咁樣的,我成日都以為RC工房同RC日報係同一線路,以成日報係好似報章形式咁,諗唔到會有咁多分別,其實大家都係玩車姐,只要開心咪得囉,前因後果我真係唔知有咩事發生??

都預左架啦,比人踩場仲唔還擊咩
唔同人睇 (post) 唔同野

toyotali2000 發表於 2007-4-24 11:09:39 | 只看該作者
玩車為開心姐
一班人好開心
仲學到好多嘢
一個人玩都好開心如果你熱愛貨車
唔想去大多人的地方係因為怕咗住人地行
你諗下如果你係行街嘅人~對車又冇興趣~
我實話你阻住條街 (市區D路有幾闊..)兩架車平排都冇咗一半 一陣架車有咩事停低整

個人比較喜歡去公園玩(海濱)閒日冇人仲正...架車可以自由自在咁行
其實有得玩已很好:)
 樓主| orange00 發表於 2007-4-24 12:02:09 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2007-4-24 04:32 發表

我都系咁話: 凡事無鬼唔死得人 

占兄, pm約車好平常. 況且你話拉人去另一個forum既function 玩車.
我可以好好好肯定同你講, 我去過既貨車局全部都係收pm或icq message約而無響任何forum出post.
而據我所知, 暫時無任何一個RC FORUM有版規唔準同一個FUNCTION/PARTY響幾個FORUM約. 或者唔準PM約車.

不過出去玩車又好, 買賣二手嘢又好. 見過我既人都知我易話為.

另你話我係工房分化出嚟, 唔知你有無見過我, 或者我有無參加過你約既PARTY?
老實講我想JOIN, 但奈何就唔到時間. 上次你PM約我, 我都覆過你.  咁大個人你唔係為咁小事嬲AR

跟據占兄作為搖控工房管理層所發表言論, 唔知代唔代表整個搖控工房先?

明明好心出POST而個POST淨係響呢度出. 無提過半句其他嘢.
都係想大家LEARN同發表下點整個FUNCTION先好玩D. 唔係想嗌交.
你咁樣搬一大堆咁既嘢出嚟....我唔知後面有咩原因.  
不過我好有興趣知 究竟之前發生咩事. 又分化, 又呢樣, 又果樣
會唔會出個POST講番點解? 咪等間好似我呢D咩都唔知既MEMBER, 又攪到唔開心就唔好LA.
鐵佬 發表於 2007-4-24 12:26:22 | 只看該作者
會唔會版主覺得,點解大家都係車友,要搞到分散黎玩呢?
RCman 發表於 2007-4-24 12:45:14 | 只看該作者
我本來吳想多講,
貨車活動我更加無玩好耐
貨車區我好少講野了...............
但我識得的樓主為人對RC好有熱誠,
卻被版主"驚弓之鳥"而作無禮的對待
以前版主的"事"都無人提過。
只係版主本人心中有鬼,至會見到鬼
而我想問版主你以上所講係用RC-evo名議定係自己名議所發表呢?
呢點好重要,無謂為過去的經歷重而大做文章.........................可悲可笑

再者,每次有異見人事你都會打好多辦辭。
係有理,一二句就夠,吳洗打甘多次都。
重係次次都相同添
太長我老人家老花睇你吳到傢 ;P