RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: orange00
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一個點樣既貨車局先會去呢?

關閉 [複製鏈接]
有勇冇謀 發表於 2007-4-24 13:56:34 | 只看該作者
其實難得大家都有共同興趣(玩貨車), 無須咁勞氣....! 玩車之內皆兄弟, 大家只不過有唔同方式去運作, 不需你睇我唔起, 我睇你唔順眼.

小弟一直認為玩車冇分彊界, 香港島, 屯門, 沙田, 大埔 及 尖咀都曾經遺下不少胎痕, 好像 orange兄所提, 只要咁時間一定會出席, 只不過睇 o下 有冇心la....

本以為係工房份子而冇緣出席 rc-daily 之活動, 但上次經幾位版友聯絡下, 出席了一次活動, 加上當天下著毛毛細雨, 出席之人數亦不少, 交流下心得, 可見這群熱衷貨車活動之心更勝天氣.
當天雖然逗留時間較短, 但亦見識過大家之傑作, 心感榮幸....

小弟時常在想, 不如工房同 daily 一齊玩車 o物 更人才鼎盛....

以上只不過係小弟愚昧之見, 不是偏幫任何一方, 希望大家冰釋之前的恩怨情仇, forum 係一個比大家吹o下 水, 討論 o下 的地方, 大家只係發表自己的意見, 冇心批評&攻擊其他人, 希望大家保持工房的自由及和諧之氣氛.
鐵佬 發表於 2007-4-24 14:07:14 | 只看該作者
不如整個放車旅行團,由朝放到晚,過程中最好有一個地方比大家坐底討論技術同心得,哈哈........
老占 發表於 2007-4-24 14:07:55 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2007-4-24 12:45 發表
我本來吳想多講,
貨車活動我更加無玩好耐
貨車區我好少講野了...............
但我識得的樓主為人對RC好有熱誠,
卻被版主"驚弓之鳥"而作無禮的對待
以前版主的"事"都無人提過。
只係版主本人心中有鬼,至會見到鬼。
而我想問版主你以上所講係用RC-evo名議定係自己名議所發表呢?
呢點好重要,無謂為過去的經歷重而大做文章.........................可悲可笑

再者,每次有異見人事你都會打好多辦辭。
係有理,一二句就夠,吳洗打甘多次都。
重係次次都相同添
太長我老人家老花睇你吳到傢

作為一個老人家.似乎你有好多錯別字.同音字.我真的不懂得看

如果你唔想多講.不如唔好講.別以你們一貫作風自打咀巴

甚麼驚弓之鳥? 甚麼無禮對待?

有人投訴我出文分享是何等不禮貌?

在下亦不見得你言語間有禮貌吧!!

難道發表一下個人感受及心聲.就是你所說甚麼(辦辭)??

甚麼一兩句就夠? 次次相同既道理?

當然.既然是鐵證一樣的事實.你們怕誰?

大家都對貨車有著熱誠的心態

小第一心只想道出大家的不同之處.以及可以和平共處.

如果你們有心上來挑釁.無任歡迎

RCMAN 你自己都系邊度出身.無需多講.大家心中有數

估不到有人未看清楚事情發展.就急不及待走出來還擊

唔好係度貓哭老鼠.無人投訴我真的懶得企出來吧!!

老占 發表於 2007-4-24 14:27:26 | 只看該作者
原帖由 orange00 於 2007-4-24 12:02 發表

占兄, pm約車好平常. 況且你話拉人去另一個forum既function 玩車.
我可以好好好肯定同你講, 我去過既貨車局全部都係收pm或icq message約而無響任何forum出post.
而據我所知, 暫時無任何一個RC FORUM有版規唔準同一個FUNCTION/PARTY響幾個FORUM約. 或者唔準PM約車.

不過出去玩車又好, 買賣二手嘢又好. 見過我既人都知我易話為.

另你話我係工房分化出嚟, 唔知你有無見過我, 或者我有無參加過你約既PARTY?  
老實講我想JOIN, 但奈何就唔到時間. 上次你PM約我, 我都覆過你.  咁大個人你唔係為咁小事嬲AR

跟據占兄作為搖控工房管理層所發表言論, 唔知代唔代表整個搖控工房先?

明明好心出POST而個POST淨係響呢度出. 無提過半句其他嘢.
都係想大家LEARN同發表下點整個FUNCTION先好玩D. 唔係想嗌交.
你咁樣搬一大堆咁既嘢出嚟....我唔知後面有咩原因.  
不過我好有興趣知 究竟之前發生咩事. 又分化, 又呢樣, 又果樣
會唔會出個POST講番點解? 咪等間好似我呢D咩都唔知既MEMBER, 又攪到唔開心就唔好LA.

無錯.玩車無國界.根本只屬平常事

至於甚麼pm唔pm.只是一個約會的型式.

易話為既唔止你一個.認識在下的都不會覺得有架子.同樣道理

分化.無話指明你個名.請留意
(我在之前稱為: 你們)

代唔代表整個工房? 代表與否.有何關係.又如何??

咁我又想問.你講既說話.唔知又代唔代表整個遙控日報??

我正想講.問黎多餘.十分無意思

想知咩事.甚麼分化.問黎都無用

兩邊人各自會說各自的一套.加上喧染.無聊的行為及答案

如果你咁正義.就唔好寸咀.甚麼咁大個人都嬲.咩都唔知既member.搞到唔開心就唔好啦等等

假設無心上黎搞事.問野咁簡單.希望唔好再離題太遠

如果喜歡言語間加上不禮貌或挑釁的字眼.可以繼續

以上都講過.唔係有人投訴.我都懶得大造文章去講太多

那麼低調的一群遙控發燒友.為何不談談何以高調上車書??

那麼低調.好多時又見到你們在市區玩.真是自打咀巴....

RCTPP既人又好.遙控日報既人又好.

如果有骨氣.就唔好再多在此多發言.你們舊人心中有數.

點解會另起爐造.當年曾大聲說不會再上工房的人.請別再自話自說地去開口講

尤其那些甚麼老人家等等.趕得你地走.有一次.我唔介意有第二次

我禮貌地去發言.你地不尊重.無法子.要寸.呢度又唔係你地地方.請自律!!

在下為人先禮後兵.你好我好.就係咁簡單.事不關已的人.請別勞心

Volvo_FH16 發表於 2007-4-24 14:32:47 | 只看該作者
如果無左第 11 樓那個假設樓主拉人走那個假設性 post ~~
如果無左發秘密 pm 給版主的那個假設樓主拉人走那個假設性 pm ~~
乜都係假設無證據 ~~
這根本就係一個好普通好普通好普通的調查,又怎會發展到這地步呢?
邊個玩野好清楚啦

樓主| orange00 發表於 2007-4-24 14:36:50 | 只看該作者
原帖由 有勇冇謀 於 2007-4-24 13:56 發表
其實難得大家都有共同興趣(玩貨車), 無須咁勞氣....! 玩車之內皆兄弟, 大家只不過有唔同方式去運作, 不需你睇我唔起, 我睇你唔順眼.

小弟一直認為玩車冇分彊界, 香港島, 屯門, 沙田, 大埔 及 尖咀都曾經遺下不 ...

其實我一路都鍾意周圍出post, 因為咁樣可以多d人玩, 多d人有興趣, 甚至玩緊既人都多d動力.
forum唔係"字頭", 去玩唔需要label自己.
之前某網友曾經講過, 去function唔帶車等於無帶身份証. 即係話自己係自己. 無話屬於邊度.
我鍾意玩RC, 可以話咩RC都玩. 唔鍾意嘈交.
無論你係咩人, 只要啱玩就得.

出個post好好地又俾人整花曬!
老占 發表於 2007-4-24 14:38:35 | 只看該作者
是是非非.的確厭倦非常

希望玩車就玩車.唔好再無聊搬弄事非

我講過.公務十分繁忙的我.

回家並非想見到一大堆無意思的罵戰

希望大家自律.
RCman 發表於 2007-4-24 14:42:29 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2007-4-24 14:07 發表
RCMAN 你自己都系邊度出身.無需多講.大家心中有數

我RCman無係邊道出身,一定吳係RCevo
你吳好扮醒 ;P
我一定就吳係RCevo出身,我玩RC你都未知係邊道
RCevo及其它RC論壇係比大家共同興趣人事上來。
吳同意見的人就一定有傢啦。
吳好講到甘偉大
再者,要講RCevo之前我都上過好多其它newsgroup
而RCevo都係由newsgroup進化出來的。
人多的地方就可以活躍到一班對RC有興趣的人而已。
我只係想吳好為左D無謂野令玩貨車的人複習化左。
你吳洗re我post傢啦
re左我都吳會再理呢D無謂野.........
 樓主| orange00 發表於 2007-4-24 15:12:26 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2007-4-24 14:27 發表

無錯.玩車無國界.根本只屬平常事

至於甚麼pm唔pm.只是一個約會的型式.

易話為既唔止你一個.認識在下的都不會覺得有架子.同樣道理

(我在之前稱為: 你們) ...

無錯.玩車無國界.根本只屬平常事 同意

至於甚麼pm唔pm.只是一個約會的型式.同意

易話為既唔止你一個.認識在下的都不會覺得有架子.同樣道理 都聽聞過, 可惜未有機會一齊玩車

(我在之前稱為: 你們)所以我成日話唔知咩事

代唔代表整個工房? 代表與否.有何關係.又如何?? 有, 因為你係呢個版既版主. 我都係尊重你先咁問, 唔好誤會

咁我又想問.你講既說話.唔知又代唔代表整個遙控日報?? 唔代表, 因為我從未提及你指既論壇(包括其他我出既post)

我正想講.問黎多餘.十分無意思

想知咩事.甚麼分化.問黎都無用

兩邊人各自會說各自的一套.加上喧染.無聊的行為及答案 你始終響樹label d 人, 又話玩車無國界.

如果你咁正義.就唔好寸咀.甚麼咁大個人都嬲.咩都唔知既member.搞到唔開心就唔好啦等等 都係問清楚你係唔係嬲我咋

假設無心上黎搞事.問野咁簡單.希望唔好再離題太遠 有人off topic先, 作為樓主唔覆好無都禮貌.

如果喜歡言語間加上不禮貌或挑釁的字眼.可以繼續 我完全無咁既意思.

以上都講過.唔係有人投訴.我都懶得大造文章去講太多 被投訴係唔係一定等於唔啱?

那麼低調的一群遙控發燒友.為何不談談何以高調上車書?? 原因係分享, 不在於SHOW OFF. 老實唔係有人出POST, 我都唔知本書出咗.

那麼低調.好多時又見到你們在市區玩.真是自打咀巴....我係NT GUY, 未出過KLN玩, 你見到最少一定唔係我

RCTPP既人又好.遙控日報既人又好.

如果有骨氣.就唔好再多在此多發言.你們舊人心中有數. 唉, 講極都係咁.

點解會另起爐造.當年曾大聲說不會再上工房的人.請別再自話自說地去開口講

尤其那些甚麼老人家等等.趕得你地走.有一次.我唔介意有第二次 有D咁既事, 點解?

我禮貌地去發言.你地不尊重.無法子.要寸.呢度又唔係你地地方.請自律!! 希望唔係話我, 我以經好有禮貌

在下為人先禮後兵.你好我好.就係咁簡單.事不關已的人.請別勞心  你整到我個POST咁, 又跟住講D咁既嘢, 無奈.

ANWAY, 有機會一齊玩車.

老占 發表於 2007-4-24 15:42:51 | 只看該作者
原帖由 RCman 於 2007-4-24 14:42 發表

我RCman無係邊道出身,一定吳係RCevo
你吳好扮醒  
我一定就吳係RCevo出身,我玩RC你都未知係邊道
RCevo及其它RC論壇係比大家共同興趣人事上來。
吳同意見的人就一定有傢啦。
吳好講到甘偉大
再者,要講RCevo之前我都上過好多其它newsgroup
而RCevo都係由newsgroup進化出來的。
人多的地方就可以活躍到一班對RC有興趣的人而已。
我只係想吳好為左D無謂野令玩貨車的人複習化左。
你吳洗re我post傢啦
re左我都吳會再理呢D無謂野.........

或者我唔應該講: 出身

應該講你於此地: 彈起.發源地等等

想當年你唔係在遙控工房.認識及集結一班人玩貨車

相信你現在還是一個獨立人仕之類

如果明白意見不同就是理想當然

就請別批評別人的意見或過份自我

你老人家玩RC時我真的不知在那.

不過如果你自問是一個成熟看化的人.

相信也不會言語間加上不正確的討論態度.

最後.真的唔好意思.我扮醒.

原來當年你未發源於遙控工房前

經已玩RC.所有作品貼出來的.都是舊東西喎!!

唔知你識既朋友.玩既玩意.集合既所有人.會唔會於遙控工房之後才發生呢?!

如果唔想再令玩車關係複雜法.自己就唔好落手落腳去分化埋一份

不過岩既.自話自說.自打咀把都係你地一貫作風

無謂野唔應該講.就唔好再講.廢話連篇就唔好啦
老占 發表於 2007-4-24 15:59:55 | 只看該作者
原帖由 orange00 於 2007-4-24 15:12 發表

無錯.玩車無國界.根本只屬平常事 同意

至於甚麼pm唔pm.只是一個約會的型式.同意

易話為既唔止你一個.認識在下的都不會覺得有炯?本D過, 可惜未有機會一齊玩車

...

如果你唔代表遙控日報.亦尊重我身為此論壇版主

請自律及自重

你成日強調在下甚麼label別人的身份或角色

標籤別人或自己.都是有跡可尋.標籤與否.根本不重要

你自己不是本身大大個Logo在簽名檔加上(遙控日報)嗎??

被投訴不一定等於唔岩.不過我作為管理層有必要調停或澄清一些事實

及更正一點.整到閣下既文章咁樣.相信並非本人行頭

你識講有人Off Topic在先.唔代表你要甚麼禮貌上回覆

我亦大可以講.我身為版主.唔主持公道講番兩句不行.是嗎??
鐵佬 發表於 2007-4-24 16:07:37 | 只看該作者
大家算吧,各執一詞都只會有損和氣,大家都係愛車之人,不要再討論這問題了,大家都係拿自己老婆二三奶出黎交流,欣賞下人地件菜仲好啦...........
老占 發表於 2007-4-24 16:13:28 | 只看該作者
雖然.一直以來.是非不絕

一群稱為 RCTPP. 遙控日報 等小圈子自話自說.自把咀巴不絕

例如當年說: 

1) 曾誓言不會再上遙控工房發表或瀏覽

2) 大家理論不同: 如你們當年經常批評小第改裝貨車理念不正確
           貨車著重維修與保養概念
           大量改裝會失真等等
           可笑的是最後與小第的發展路向相同.
           現在不是經常大改裝嗎??

3) 經常道出如何低調玩車
   (但經常於人多及市區出沒.更甚就是同樣效發本遙控工房.上車書)

4) 甚麼志同道合.其實集結一班無知的人.將人家的心血報銷.專玩撞車等等

5) 集合一班人是是非非.於另一你們主持論壇.
   經常無故禁止非你族類人仕發言.封鎖IP等等

6) 口講假正義.實則講一套.做一套

7) 喜歡言語間挑釁.小圈子活動等等

儘管以上行為.國有國法.家有家規.與我們無干

不過始終呢度不是你們地方.對!! 是有言論自由

不過請尊重別的主人家.別人的版規等等

如再有如此煩擾的話題.小第不會再手下留情

禁言.封鎖位址.封鎖戶口.我有能力.亦懂得這樣做

不過本著體諒的心胸.希望你們會自律.能和平共存.為興趣為原則出發等

Volvo_FH16 發表於 2007-4-24 16:14:54 | 只看該作者
這個 post 多得 0728 唔少
老占 發表於 2007-4-24 16:20:34 | 只看該作者
原帖由 Volvo_FH16 於 2007-4-24 16:14 發表
這個 post 多得 0728 唔少

當然.每個論壇每個地方每種事情

也有他們本身的支持者或不同聲音

佢講既意見只不過屬於冰山一角而已

好多眼睛雪亮既舊人都知道曾經發生的事實

有人同意.有人否決

但不論如何.是非黑白後人無從得知

希望本著熱愛遙控貨櫃車為大前題

無謂再像三姑六婆般你一言我一語沒結果

不過是是非非讓我看出一樣東西

就是遙控工房的流量及貼文的話題

遠比某某小圈子論壇來得廣闊

相信是其中一種娛閒之一的沖激

乳細無增 發表於 2007-4-24 16:28:47 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2007-4-24 16:20 發表

不過是是非非讓我看出一樣東西

就是遙控工房的流量及貼文的話題

遠比某某小圈子論壇來得廣闊

相信是其中一種娛閒之一的沖激

這正是我選擇遙控工房為我首頁既原因之一
 樓主| orange00 發表於 2007-4-24 16:29:21 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2007-4-24 15:59 發表

如果你唔代表遙控日報.亦尊重我身為此論壇版主

請自律及自重

你成日強調在下甚麼label別人的身份或角色

標籤別人或自己.都是有跡可尋.標籤與否.根本不重要

你自己不是本身大大個Logo ...

唉, 張banner係一個朋友design, d車係d friend. signature 唔等於響朵.
貼架星星車就話自己係factory staff, 貼阿sa阿嬌張相就話係佢條仔. 唔係fa

ok, reply埋你呢個, 個post off topic既reply 我唔會覆.
不過唔好等間唔覆又話我其他嘢

都係講玩車好d . 希望你唔好delete 個post, 因為我真係想問下d貨車人有咩提議好玩d.
Volvo_FH16 發表於 2007-4-24 16:34:01 | 只看該作者
原帖由 老占 於 2007-4-24 16:20 發表
當然.每個論壇每個地方每種事情
也有他們本身的支持者或不同聲音
佢講既意見只不過屬於冰山一角而已
好多眼睛雪亮既舊人都知道曾經發生的事實
有人同意.有人否決
但不論如何.是非黑白後人無 ...

你講得都啱
但我覺得 0728 在 11 樓佢都只係推測樓主會叫人過檔
然後乳細無增就黎個搧風點火,跟住版主就講幾年前的往事...
由頭至尾熡主都沒有任何叫人過檔或過火的行為
警察拉人都要證據啦,所以我覺得 0728乳細無增 是挑起罵戰的頭
這個 post 變成這樣好不值

同埋我想問版主是否即係同意佢地的推測 ~ 樓主在叫人過檔?

HF3648 發表於 2007-4-24 17:19:30 | 只看該作者
為避免車友間之關係受損,此文章已被關閉
有勇冇謀 發表於 2007-4-24 17:20:11 | 只看該作者
事情發展到咁的地步.....
你一言, 我一語, 一定得不出結果,
依然希望大家平息怒火, 不要再挑撥離間, 假設太多亦無好處,
以維持工房貨車版之良好形象...
感謝各位對貨車版之支持, 發言 及 討論