RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Echan23
收起左側

[選擇建議] 買新車幾問~~

AMAT 發表於 2020-7-2 18:02:52 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2020-7-2 16:25
我有一台T3  (非T3M)MOTOR的擺放位置暫且不論
這是一台乍看很漂亮 跑起來也算不差  但問題點很多的車  
...

其實買MTS,個人覺得同買SNRC分別不大。
同一間廠,用嘅零件接近相同。鋁合金件自然都是同一材質。

SNRC車幾百元有一台,MTS值不值得千幾元買呢?

當然,行出嚟可能唔同,但係可以思考一下。
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-2 21:00:22 | 顯示全部樓層
多謝大家咁有心機

20M我到手了, 有隻13.5T, Budget其實我無所謂, 最緊要用得其所, 就好似我新手, 比到我都唔會買BD10, 浪費左, 同埋將來升級都係樂趣黎既。我只要求宜家有返部合乎正常基本要求既遙控車先。起碼架20M都多人一齊玩, 呢D當叫基本。

同埋咩叫BLINKY? TURBO就明啦
另外....燒焊燒條線落摩打到, 點解我見有D人係先將銅咀燒落去先? 有咩特別用途?

THANKS~~
AMAT 發表於 2020-7-2 22:02:16 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-2 21:00
多謝大家咁有心機

20M我到手了, 有隻13.5T, Budget其實我無所謂, 最緊要用得其所, 就好似我新手, 比到我都 ...

BLINKY即係冇TURBO。
冇TURBO唔等如慢,速度一樣可以好快,因為齒低更低。

焊摩打問題可以睇呢到。

樓主| Echan23 發表於 2020-7-3 07:11:33 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-7-2 22:02
BLINKY即係冇TURBO。
冇TURBO唔等如慢,速度一樣可以好快,因為齒低更低。

岩啦, 我SET野都係BLINKY廢事撞散但點解咁多人摩打同電都好似買ZOMBIE?

ivan仔 發表於 2020-7-3 10:42:34 | 顯示全部樓層
我個人睇法,
有心玩會玩下去的話....以下係有心玩會玩下去的

遙控....電變.....差機.....可以買好D就買好D
控當然買最頂級, 因為你玩玩下換控, 到時支中價控點?賣左佢?(除非你好有錢, 多支控都沒所謂)
FUTABA 7PXR  三和M17 & M12SR

電變
有好多牌子, 不過我會選擇HOBBYWING XR10 PRO 160A, 因為大廠比較穩定(唔會無啦啦燒, 有朋友試過其中一個牌子正常用用用下都燒左, 攞去維修整左兩三個月)
XR10 PRO 都多人用 有設定可以抄考, (當然抄完都要試下合唔合自己手型同再改小小就反自己啦)
160A 一步到位, 玩玩下13.5換魔打4.5時先發現個電變玩4.5會頂唔順, 到時中價電變點算?賣左佢?(除非你好有錢, 多隻電變都沒所謂)

差機
第1要睇下多唔多壞, 如果成日壞要整來整去都幾麻煩,
第2 想平衡快  icharger 好多朋友用過覺得 平衡做得好,
第3 差電大細A, 當然啦有大買大一定沒錯, 差在你用唔用到(4.5T 我玩開用8-9A差, 13.5 沒玩我就唔知啦)

最後都係咁講啦, 我就唔係想賣廣告或想推薦咩牌子, 我只係想推薦真正好野比車友, 分享自己用過或見到朋友用過的器材

chairmannone 發表於 2020-7-3 11:50:51 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2020-7-3 10:42
我個人睇法,
有心玩會玩下去的話....以下係有心玩會玩下去的

我又唔係好同意

首先,冇人一開始就知道自己係咪會玩落去,就算係好想玩,都可以因為轉份工,生個小朋友,冇哂時間玩

就算會一路玩,都唔係所有人都要玩到頂級,好多人都係放吓狗,pair吓車

所以我唔明點解會叫新手一開始就買頂級控, 老實講, 手車要真係好好好好, 先會感覺到MT44 同M17 既分別, 同埋控係其中一樣最可以收二手既, 因為好少話會有暗病

差機又係, 你一開始買到最好, 如果唔玩, 咁大舊野放去邊?  平平地買部差機, 確認自己鐘意同需要啲乜, 再上都唔遲。同埋部差機都唔會話冇用,可以用黎差吓tire warmer啲電。

ivan仔 發表於 2020-7-3 11:53:56 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-7-3 11:50
我又唔係好同意

首先,冇人一開始就知道自己係咪會玩落去,就算係好想玩,都可以因為轉份工,生個小朋友 ...

你有沒睇樓主話咩?想要去比賽, 當然叫佢選擇E D啦, 如果佢新手剛入來玩, 當然唔會叫佢一買買最貴啦
ivan仔 發表於 2020-7-3 11:58:26 | 顯示全部樓層
chairmannone 發表於 2020-7-3 11:50
我又唔係好同意

首先,冇人一開始就知道自己係咪會玩落去,就算係好想玩,都可以因為轉份工,生個小朋友 ...

同埋控係其中一樣最可以收二手既, 因為好少話會有暗病

我就唔會買二手控(除非朋友賣, 知道玩左幾耐), 你知唔知控都會有損耗, 如果你話沒, 咁我都無謂多講
AMAT 發表於 2020-7-3 12:47:41 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-3 07:11
岩啦, 我SET野都係BLINKY廢事撞散但點解咁多人摩打同電都好似買ZOMBIE?

唔覺得好多買ZOMBIE

個人意見,如果你玩13.5,推介你買兩個牌子,一係買YEAH RACING,一係買3RACING隻MAGNUM,兩隻價錢實惠,速度快。

你睇返我之前嘅文章啦。

如果ZOMBIE攞埋去新呢隻YEAH RACING俾,ZOMBIE應該都輸幾多吓。
AMAT 發表於 2020-7-3 12:53:50 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2020-7-3 11:53
你有沒睇樓主話咩?想要去比賽, 當然叫佢選擇E D啦, 如果佢新手剛入來玩, 當然唔會叫佢一買買最貴啦 ...

講到比賽,其實話分兩頭。

中低端價錢嘢就等如鬥唔到車?
仲有,俾晒最高級嘢你,就一定攞頭車?

舉例支控,FAIHO都用緊支FLYSKY,佢贏唔到車嗎?方景之前都係MT44嚟攞A1啦。
有人用部MTS自己改中置攞13.5 A組TQ加A1,又點解呢?
之前飛仔攞架XQ1S加基本配備都玩XPRESS盃都快過好多MODIFIED用勁車嘅,又點計呢?

問題就係:技術比用乜更加緊要。

同埋,個個去比賽買到最貴就贏硬,咁就鬥器材唔係鬥車啦。

所以,根本冇需要去追話買到最勁最新,反而係用自己BUDGET買咗,感受比賽係啲乜,再之後決定點玩法。
重中之重,輸車並不可恥。一步步用到最極限後先再上先可以有技術增長。
俾你用到最勁,用30A充電,架車頭果三分鐘控唔到其實冇意思。

AMAT 發表於 2020-7-3 12:54:56 | 顯示全部樓層
ivan仔 發表於 2020-7-3 11:58
同埋控係其中一樣最可以收二手既, 因為好少話會有暗病

我就唔會買二手控(除非朋友賣, 知道玩左幾耐), 你 ...

呢個我都同意,控我唔買二手,因為佢入面電子嘢最多支怪嘢,所以唔買二手。
同樣地,電變我都唔會買二手。
ivan仔 發表於 2020-7-3 15:24:11 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2020-7-3 12:53
講到比賽,其實話分兩頭。

中低端價錢嘢就等如鬥唔到車?

我講明左個人覺得,可以唔跟,因為本身玩開,都知道中價控同頂級係有分別,沒話比賽一定要贏,一定環頭車A1, 如果搵亞力山大用MT44 都可以贏到車啦,
問題係有錢咪買貴囉,沒錢顆中價或最平都得,建議人地比都要自己睇下係咪真同合唔合自己心水。

我自己就試過 4PLS 再用4PX 二話不說換左4PX,之後比友借左支M12S 試完後就沒再用支4PX,之後又試左支M17 佢好過支M12 輕左 玩上來輕鬆D,不過太快沒電要成日翔電,最後用返M12S

每個人的感覺都唔同,都係要自己試吓,有錢有時間就四支平控,之後買支中價試,再最後買支頂級試,自己感受下
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-4 18:43:34 來自手機 | 顯示全部樓層
Green Slime係咩油黎?我無買,盒野無包原來
貴姓黃生 發表於 2020-7-5 07:01:43 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-4 18:43
Green Slime係咩油黎?我無買,盒野無包原來

用係差速度,作用防漏
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-5 17:36:46 來自手機 | 顯示全部樓層
咩叫’差速度?‘
chacha 發表於 2020-7-5 17:42:24 來自手機 | 顯示全部樓層
差速嗰度!
 樓主| Echan23 發表於 2020-7-5 19:54:27 | 顯示全部樓層

其實邊到叫差速果個位唔係好識
同埋邊到叫牙差
貴姓黃生 發表於 2020-7-6 07:01:29 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-5 19:54
同埋邊到叫牙差

連接後輪軸個舊就叫差速,用鋼珠就叫珠差,用齒輪就叫牙差,作用係轉彎時平衡左右輪差距,而家絕大部份車架都係用牙差,綠油落係差速裡面兩個O RING同防漏片上面,油壓O RING都落,
TT02個差速都都係牙差只係唔係密封式,唔明都理解

ivan仔 發表於 2020-7-6 09:23:20 | 顯示全部樓層
Echan23 發表於 2020-7-5 19:54
同埋邊到叫牙差

你可以上YOUTUBE 搵大家的RC 搵下教砌牙差, 你就知綠油點用
peter7 發表於 2020-7-6 10:33:16 來自手機 | 顯示全部樓層
請問而家香港有幾多個付費車場玩1/10電車?