RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] HOBBYWING 好盈電子變速器玩家專區:

YSL 發表於 2014-7-5 00:04:02 | 只看該作者
今日系 kws 買左  WP-1060 , 但返到屋企拆包裝打開後,ESC散熱片有多處凹痕及花,更有散熱片彎曲,ESC膠身也有花痕, 這己是我第二個 WP-1060 , 上一個沒問題,這個難度入錯盒???
thl0610 發表於 2014-7-18 12:53:52 | 只看該作者
大家好啊.. 我最近買左V3.1 睇睇說明書. 發覺 佢話3.5T 至 5.5T 能開既BOOST進角最大值都係 0度.

但我有睇過 有選手用4.5T 開到成15 DEG

咁如果開左 其實會有咩後果呢? 係咪真係好似說明書咁講唔開得?? 唔該晒
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-18 19:44:41 來自手機 | 只看該作者
thl0610 發表於 2014-7-18 12:53
大家好啊.. 我最近買左V3.1 睇睇說明書. 發覺 佢話3.5T 至 5.5T 能開既BOOST進角最大值都係 0度.

但我有睇 ...

說明書是安全合適負荷下的調整方向。
而一些車手或車場裡的師兄目標是為找尋極限邊緣的調整,如控制或處理不好一不小心便會燒毀馬達及電變。
skyhawk 發表於 2014-7-19 21:29:54 | 只看該作者
今日我個EZrun 80a 可能過熱停機,   凍車後再開,. 極慢起動有D窒油,  再發現個brake好弱, 近乎無, .. 而RESET過ECS都係咁, 快車及倒車都OK

請教各位, 係ESC 死咗, 定係摩打死咗. ??
thl0610 發表於 2014-7-19 23:26:00 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-7-18 19:44
說明書是安全合適負荷下的調整方向。
而一些車手或車場裡的師兄目標是為找尋極限邊緣的調整,如控制或處 ...

唔該晒 等我仲差D 跟左個車手教
skyhawk 發表於 2014-7-21 13:30:21 | 只看該作者
請問XV-01 應該用乜嘢防水電變及摩打好??

Quicrun EZrun 150A都有防水, 邊隻好D?
thl0610 發表於 2014-7-21 23:54:57 | 只看該作者
咁多位師兄.. 有冇人同我一樣 隻V3.1  我用4.5T摩打時,  有接近FULL 雞 或 FULL雞後   個ESC風扇就關左? 如果真係咁  點樣解決? 唔該晒
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-22 14:14:10 來自手機 | 只看該作者
thl0610 發表於 2014-7-19 23:26
唔該晒 等我仲差D 跟左個車手教

按車手教沒問題,但重要的是要按你當時情況和需要去改變調整。特別留意電池及馬達温度、電池電壓降情況等去調整。
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-22 14:18:12 來自手機 | 只看該作者
thl0610 發表於 2014-7-21 23:54
咁多位師兄.. 有冇人同我一樣 隻V3.1  我用4.5T摩打時,  有接近FULL 雞 或 FULL雞後   個ESC風扇就關左? 如 ...

是否周邊接了其他風扇等等令 BEC 負荷太重?
thl0610 發表於 2014-7-22 14:19:55 | 只看該作者
原來會咁樣?? 我另外 直接焊左隻風扇落電度取電  會唔會係咁樣既原故? 唔該晒你
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-22 14:23:16 來自手機 | 只看該作者
thl0610 發表於 2014-7-22 14:19
原來會咁樣?? 我另外 直接焊左隻風扇落電度取電  會唔會係咁樣既原故? 唔該晒你  ...

正常冷卻風扇直接連在電池才對 BEC 負荷較低。
thl0610 發表於 2014-7-22 14:46:31 | 只看該作者
咁會唔會關 電池事? 我用緊 50C AND 60C既電,..  如果係咁 我可唔可以另外買把ESC風扇 焊埋落 電度取電?  Operating: Voltage 5V ~ 7.2V  <<咁樣係唔係可以焊落2S電度? 唔該晒
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-25 00:04:39 來自手機 | 只看該作者
thl0610 發表於 2014-7-22 14:46
咁會唔會關 電池事? 我用緊 50C AND 60C既電,..  如果係咁 我可唔可以另外買把ESC風扇 焊埋落 電度取電?  O ...

正常已直焊不會關電池問題,你可先換令一風扇看看。如寫 7.2V 多可接到 2cell 鋰電池,但多會生命較短及風力強勁。
thl0610 發表於 2014-7-25 01:27:29 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-7-25 00:04
正常已直焊不會關電池問題,你可先換令一風扇看看。如寫 7.2V 多可接到 2cell 鋰電池,但多會生命較短及 ...

唔該晒師兄;) 我就係換左第二隻v3.1原裝跟既風扇都係咁先奇怪  不過家下買左第隻插接收 還算正常;)
3.0turbo 發表於 2014-7-27 20:59:23 | 只看該作者
師兄~我隻V3.1 整唔到TURBO出黎
@paul 發表於 2014-7-29 00:30:33 | 只看該作者
師兄,我隻v3.0電變,插電池後自動開制,5洗用開關制,電變系5系壞左?
唔該晒!
tomchoi 發表於 2014-8-3 01:23:39 來自手機 | 只看該作者
行車時電變閃綠燈係乜事?
kaiweng 發表於 2014-8-6 01:45:41 | 只看該作者
請問hobbywing usb link 3.43是不是己經不可以設定Boost Start RMP,Boost End RMP,Boost Slope?只可以設定Boost Timing?
tomchoi 發表於 2014-8-8 20:16:41 來自手機 | 只看該作者
師兄!如果飄移車,有乜見意set設定卡?
salton 發表於 2014-8-12 16:21:33 | 只看該作者
thl0610 發表於 2014-7-21 23:54
咁多位師兄.. 有冇人同我一樣 隻V3.1  我用4.5T摩打時,  有接近FULL 雞 或 FULL雞後   個ESC風扇就關左? 如 ...

最近有一些玩家反应相同的问题,我们查到的原因是,在大力刹车时,这个风扇接口会有反向电压灌入,导致风扇电压有大幅度变化,另外开大TURBO的4.5T马达在有些FULL THROTTLE时会有大的电压下降。目前这款黑色风扇在工作时如遇到多次电压大幅度变化,内部的控制芯片会自动保护导致风扇停止。重新启动后会恢复。如果遇到有以上情况的玩家,可以先行更换透明的那款风扇(内部芯片无保护)或其他品牌合用风扇。如暂时无其他可以更换的风扇,还有个办法就是将风扇电源改至到BEC处取电。