RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] HOBBYWING 好盈電子變速器玩家專區:

kennyf1 發表於 2014-12-5 14:13:33 | 只看該作者
Day 發表於 2014-12-5 14:05
師兄:
(3) 120A V2.1有新FIRMWARE UPG ...

SOFTWARE UPGRADE左 V3.43 之後見到V3.0_131205STOCK
kennyf1 發表於 2014-12-5 14:19:01 | 只看該作者
tsfai 發表於 2014-12-5 14:55:41 | 只看該作者
kennyf1 發表於 2014-12-5 14:13
SOFTWARE UPGRADE左 V3.43 之後見到V3.0_131205STOCK

Thanks Kenny Hing.
DO you know what is improved in this new FW V3.0_131205STOCK for V2.1?
kennyf1 發表於 2014-12-5 14:59:01 | 只看該作者
tsfai 發表於 2014-12-5 14:55
Thanks Kenny Hing.
DO you know what is improved in this new FW V3.0_131205STOCK for V2.1?:loveline ...

吾知道改左D咩
tsfai 發表於 2014-12-5 15:09:17 | 只看該作者

I tried to read the Car ESC FW history but cannot find this version.

CAR_ESC_readme.txt
Firmware Revision History:

kennyf1 發表於 2014-12-5 15:14:24 | 只看該作者
tsfai 發表於 2014-12-5 15:09
I tried to read the Car ESC FW history but cannot find this version.

CAR_ESC_readme.txt

sorry吾清礎
Day 發表於 2014-12-5 17:01:38 | 只看該作者
kennyf1 發表於 2014-12-5 14:19
http://www.hobbywing.com/product_show.asp?id=218

Thank you Kenny C Hing, will try with this link... thanks al lot..
golffer 發表於 2014-12-10 22:44:18 | 只看該作者
請問師兄  (1)XeRun V2.1 120A,那天在焊電容板上面紅色線時,焊槍不小心碰到黑色線端,出現了一個火花。當時,ESC有接電池但是ESC電源沒開。請問,有內傷嗎?該怎麼檢查?謝謝
(2)ESC Firmware update完V3.0_131205STOCK(Hardware version HW427_V1.0),電腦會顯示“Please update software"。此時,無法透過電腦設定ESC。轉用設定盒就可以,看設定盒內容Boost timing有到64,應該是V3.0_131205STOCK版。這樣ESC有沒有更新到最新版? 謝謝
kennyf1 發表於 2014-12-16 09:30:09 | 只看該作者
golffer 發表於 2014-12-10 22:44
請問師兄  (1)XeRun V2.1 120A,那天在焊電容板上面紅色線時,焊槍不小心碰到黑色線端,出現了一個火花。當 ...

係最新版
kenanakee 發表於 2014-12-22 22:02:32 | 只看該作者
請問,120A SD跟普通120A v2.1/v3 有何最大分別?謝謝
jackieleung 發表於 2014-12-25 02:39:53 來自手機 | 只看該作者
各位車友,我剛買咗V3.1取替舊電變。驗查焊線冇問題然後通電。未set中位只想 試試油門。比油收油正常,唯獨唔可按制閂機只能拔電。試咗幾次都仍然係咁,於是插program card試下update但结果不變。於是試强行set中位,按下開閂制等幾秒,麼打突然着咗。因太突然都唔知按咗幾多次制set中位(好似兩次,搖控未有時間㩒)。正想拔電時第一粒cap爆咗,嚇死。等咗一等想還原基本再reset中位,一通電,未開制就聽到有達達聲,隨之再爆另一個cap. 各車友師兄,請問有冇試過? 点樣可以reset? 甩咗個爆電容再試? 好鬼驚。請問可否提供意見。 謝謝
sammy 發表於 2014-12-25 12:54:19 來自手機 | 只看該作者
其實你到底有冇睇説明書呢?点解明知自己未Set中位而又去試油門呢?
jackieleung 發表於 2014-12-25 14:15:17 來自手機 | 只看該作者
惯手勢扭呔試油,只点一点油門,試五份一油門。想問唔落cap可否開制,及reset中位?
jackieleung 發表於 2014-12-25 14:22:01 來自手機 | 只看該作者
之前隻v3.0, LRP等等都係咁試都冇問題,今次真係老貓燒鬚
yatfan 發表於 2015-1-1 13:45:28 來自手機 | 只看該作者
請問好盈3.1怎樣設定boost acc,找不到選項?
Pencilman 發表於 2015-1-4 11:40:04 來自手機 | 只看該作者
想問問今日放車俾人橫撞左一下,隻3.1就熄唔到,要抽走電先熄到,同埋一插電個電變即時着,其他運作正常,有師兄可指教方法解救嗎?謝謝
50270898 發表於 2015-1-4 12:22:25 來自手機 | 只看該作者
yatfan 發表於 2015-1-1 13:45
請問好盈3.1怎樣設定boost acc,找不到選項?

最新firmware好似冇左呢項
依家boost turbo開盡都冇以前咁快
唔知係咪就快出新野?
yatfan 發表於 2015-1-4 18:55:42 來自手機 | 只看該作者
唔該師兄,問過了得知新firmware冇得set,如果要set唯有用舊firmware,我覺得有得set好啲
salton 發表於 2015-1-12 13:47:54 | 只看該作者
yatfan 發表於 2015-1-4 18:55
唔該師兄,問過了得知新firmware冇得set,如果要set唯有用舊firmware,我覺得有得set好啲 ...

只有目前最新的0627版本是没有BOOST RPM选项。这个版本在STOCK竞赛中会比之前的版本头段更爆。

yatfan 發表於 2015-1-20 12:41:50 來自手機 | 只看該作者
感謝小車兄之解答,作為使用者希望新版本的firmware會比舊的更進步和更有多的可用設定就最好了