RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] HOBBYWING 好盈電子變速器玩家專區:

tonykenwong 發表於 2016-3-19 09:18:51 來自手機 | 只看該作者
多謝kk chung師兄
alexchan468 發表於 2016-3-19 12:33:14 | 只看該作者
kkchung 發表於 2016-3-19 05:29
可以試試不同板本 Firmware 看看有否改善。而正常無感是啟動初段會比較差。 ...

謝謝 kk chung 師兄
tangjwh 發表於 2016-3-19 22:43:20 來自手機 | 只看該作者
呢度有用Quicrun 嘅師兄嗎?新買1060, 用17T塔 4000 35C電,唔夠一排電約15min部車開始慢,跟住好似比人jam咗咁自己行,熄掣諗住比佢抖一抖,再開之後就不斷閃紅燈,可以擰左右但摩打唔郁,開頭以為低電或過熱,但之後再開都係摩打有一下火花就閃紅,仲有得救嗎?
tangjwh 發表於 2016-3-19 23:19:22 來自手機 | 只看該作者
原來係接收死咗
eric2643 發表於 2016-3-23 06:59:08 | 只看該作者
kkchung 發表於 2016-3-19 06:00
是的網頁已沒有了V1、 V2 系列的產品資料了。2009年開始出的 V2系列 不知會否完全停產。V3系也出了3年, ...

基本上就咁用 2IN1 PROFESSIONAL PROGRAM BOX 連接電腦修改設定沒問題,但如果只用 PROGRAM BOX 連接 ESC 就會顯示PLS UPGRADE SOFTWARE,而 PROGRAM BOX 已經是V1.13_131106,請問有什麼方法解決呢?
 樓主| kkchung 發表於 2016-3-23 08:22:08 來自手機 | 只看該作者
eric2643 發表於 2016-3-23 06:59
基本上就咁用 2IN1 PROFESSIONAL PROGRAM BOX 連接電腦修改設定沒問題,但如果只用 PROGRAM BOX 連接 ESC ...

如果網頁資料沒記錯,你所用的第一代 LCD Program  Box 型號 的 Firmware 是有分開 2系 和 3系電變是用不同。1.08 頭是 V2電變用,1.13 頭或(及有_V3尾)是給 V3系電變用。
Cliff 發表於 2016-3-24 09:34:03 | 只看該作者
請問三合一program card可以用在v2.1嗎?
RGM-111 發表於 2016-3-24 11:00:17 | 只看該作者
Cliff 發表於 2016-3-24 09:34
請問三合一program card可以用在v2.1嗎?

可以 ..我用緊.....

另想問 各C兄 , 3合1 program box, E加 latest firmware 是否 PB.Vxx 行頭的呢.....
我唔敢update上去怕用唔到 XD...V2.1

Cliff 發表於 2016-3-24 21:52:07 | 只看該作者
RGM-111 發表於 2016-3-24 11:00
可以 ..我用緊.....

另想問 各C兄 , 3合1 program box, E加 latest firmware 是否 PB.Vxx 行頭的呢..... ...

唔該師兄
eric2643 發表於 2016-3-29 08:25:43 | 只看該作者
kkchung 發表於 2016-3-23 08:22
如果網頁資料沒記錯,你所用的第一代 LCD Program  Box 型號 的 Firmware 是有分開 2系 和 3系電變是用不 ...

問題已解決!多謝哂幫忙!
tc3driver 發表於 2016-4-10 22:55:27 | 只看該作者
salton 發表於 2015-5-29 17:33
可以参考HOBBYWING 官网上的应用指导,有不同的SETTING可以DOWNLOAD

http://www.hobbywing.com/cn/servi ...

死link, 請問現V3.1在JV用8.5T可以在那裡找參考setting? thx
kty1353 發表於 2016-5-8 15:21:42 來自手機 | 只看該作者
想請問一下,我有個Wp sc8,開關冇反應,插程式卡一直在connecting,是否電變巳死?
cyt2011 發表於 2016-5-30 15:43:47 | 只看該作者
剛收左隻 HW V2.1 電變 同 program card, 想問下有冇得update ?

brianych 發表於 2016-5-30 16:56:26 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2016-5-30 15:43
剛收左隻 HW V2.1 電變 同 program card, 想問下有冇得update ?

Yes but you need to install software at PC as below

http://www.hobbywing.com/article.php?id=162
cyt2011 發表於 2016-5-30 17:18:43 | 只看該作者
brianych 發表於 2016-5-30 16:56
Yes but you need to install software at PC as below

http://www.hobbywing.com/article.php?id=162

Thanks,
but which rev. is final & suitable for V2.1 for Program card & ECS ?
brianych 發表於 2016-5-31 09:49:48 | 只看該作者
cyt2011 發表於 2016-5-30 17:18
Thanks,
but which rev. is final & suitable for V2.1 for Program card & ECS ?

All lastest version should be fine and work for me
leeghk 發表於 2016-6-2 19:00:44 | 只看該作者
想問下各位師兄點解現在的3.1無咗 boost start/end rpm? 不論在PC 或 program box 都無得set?
tc3driver 發表於 2016-6-5 21:24:03 | 只看該作者
新版本沒有boost start/end rpm, download個舊版本先有 (eg, Firmware Version:V3.1_121130_Beta)
A85wah 發表於 2016-6-13 13:11:54 來自手機 | 只看該作者
請問hobbywing wifi express可否對應舊XerunV3電變
agnesleung99 發表於 2016-7-10 00:41:19 | 只看該作者
kkchung 發表於 2016-3-23 08:22
如果網頁資料沒記錯,你所用的第一代 LCD Program  Box 型號 的 Firmware 是有分開 2系 和 3系電變是用不 ...

現在沒有1.08,我电変是v2,upgrade完改唔到參數,點搞呢??

有冇C兄幫幫手??