RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] Speed Passion 電子變速器玩家專區:

kaiweng 發表於 2014-4-27 05:19:41 | 只看該作者
剛買了隻Reventon R插電腦PROGRAM一直冇反應,重裝 Silicon Labs CP210x USB to UART Bridge也是不行,還有就算未UPDATE,想用modify試下,但個電變一直亮紅燈俾油冇反應,我可以點做?
ho8218 發表於 2014-4-30 13:14:56 | 只看該作者
Speed Passion Reventon PC Interface V1.1.0.25
jeffkam23 發表於 2014-4-30 16:15:11 | 只看該作者
我想問下 SP 140A V1.0 有無短路保護架 .........
因為我唔小心正負插錯左 .......
之後個ESC就好臭了 好似SHORT SHORT地咁
有無得拎去整架?  
blackshark3 發表於 2014-4-30 18:05:09 | 只看該作者
jeffkam23 發表於 2014-4-30 16:15
我想問下 SP 140A V1.0 有無短路保護架 .........
因為我唔小心正負插錯左 .......
之後個ESC就好臭了 好 ...

有無短路保護架:冇
有冇得整就睇你喺邊間買啦
kaiweng 發表於 2014-4-30 18:12:12 來自手機 | 只看該作者
已經裝左1.1.0.25版了
kaiweng 發表於 2014-4-30 18:12:53 來自手機 | 只看該作者
都係冇反應
ho8218 發表於 2014-4-30 23:14:04 來自手機 | 只看該作者
正負插錯,即刻報銷
ho8218 發表於 2014-5-4 18:48:12 | 只看該作者
kaiweng 發表於 2014-4-30 18:12
已經裝左1.1.0.25版了

v22個程式無turbo?
 樓主| kkchung 發表於 2014-5-15 22:07:57 | 只看該作者
ho8218 發表於 2014-5-4 18:48
v22個程式無turbo?

http://www.speedpassion.net/reventon/home.asp?t=5

和 V22版本 沒關。他們有七種不同用途的程式可燒入電變用。其中  Sto1 才是有升壓功能。請看看 SP 網站介紹會清楚些。

ho8218 發表於 2014-5-15 23:18:57 | 只看該作者
咁sto1 v22好用嗎?
 樓主| kkchung 發表於 2014-5-15 23:37:17 | 只看該作者
ho8218 發表於 2014-5-15 23:18
咁sto1 v22好用嗎?

沒在用完全不知道有什麼特性變化及針對什麼優化。

兄不如到 RC SPEED PASSION 問問再回來給大家分享。

https://www.facebook.com/pages/RC-Speed-Passion/175971130100
ho8218 發表於 2014-5-30 01:04:31 來自手機 | 只看該作者
最近既新程式,比盡油之後,就經常著左邊燈,即係話電壓過低,我d電都唔算玩得耐,都係玩左兩三個月左右,我諗sp都要正視一下呢個問題
brianych 發表於 2014-6-8 18:54:26 | 只看該作者
我剛買了一個REVENTON R電變同成功 UPDATED 上 stock V21但發現跟嚟個 LED PROGRAM Box連唔上,原本跟嚟個 FIRMWARE係無問題.請問有無方法解決?
 樓主| kkchung 發表於 2014-6-8 19:56:07 來自手機 | 只看該作者
brianych 發表於 2014-6-8 18:54
我剛買了一個REVENTON R電變同成功 UPDATED 上 stock V21但發現跟嚟個 LED PROGRAM Box連唔上,原本跟嚟個 F ...

LED PROGRAM BOX 不支援 Sto1 升壓程式,只能用作連接 PC 時用。要用 LCD PROGRAM BOX 或 藍牙模組連接。
brianych 發表於 2014-6-8 20:08:43 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-6-8 19:56
LED PROGRAM BOX 不支援 Sto1 升壓程式,只能用作連接 PC 時用。要用 LCD PROGRAM BOX 或 藍牙模組連接。 ...

明白,多謝kk解答
dcyyu04 發表於 2014-6-9 15:53:49 來自手機 | 只看該作者
師兄, 我弟一次用SP Reventon R. V3 MMM 10.5T. 用Mod1 firmware default setting. 已set中位,也同說明所講neutral時紅橙燈都長着。但每次起步,或收油回到neutral停左再起,或brake完停左再起,個馬達都會起得好爆,個油門一過左個neutral zone少少就爆起。如可set 佢起得柔D。
 樓主| kkchung 發表於 2014-6-11 02:37:17 | 只看該作者
dcyyu04 發表於 2014-6-9 15:53
師兄, 我弟一次用SP Reventon R. V3 MMM 10.5T. 用Mod1 firmware default setting. 已set中位,也同說明所講 ...

減馬達進角、電變 DDRS 改細。

令外正常有感應器模式是紅及燈 LED 一起著,如是單燈橙 LED 像是找不到感應器。這時低速會很差,一起便很快。
yanzifans 發表於 2014-6-12 02:43:35 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-6-11 02:37
減馬達進角、電變 DDRS 改細。

令外正常有感應器模式是紅及燈 LED 一起著,如是單燈橙 LED 像是找不到感 ...

想問下可否建議V22 sto1 10.5T jv setting?
thanks

新人 發表於 2014-6-12 13:06:46 來自手機 | 只看該作者
yanzifans 發表於 2014-6-12 02:43
想問下可否建議V22 sto1 10.5T jv setting?
thanks

我用開150 k 90%boost
4000rpm
punch lev 5
delay 0.1
yanzifans 發表於 2014-6-12 13:46:39 | 只看該作者
新人 發表於 2014-6-12 13:06
我用開150 k 90%boost
4000rpm
punch lev 5

請問下ABS BRAKE一般應該開幾多?