RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kkchung
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[電變專區] Speed Passion 電子變速器玩家專區:

樓主| kkchung 發表於 2014-6-12 20:18:28 來自手機 | 只看該作者
yanzifans 發表於 2014-6-12 13:46
請問下ABS BRAKE一般應該開幾多?

個人喜歡大場調至可以四至五車位便要停定,多細彎及細場便會再重力多些。
bEN812 發表於 2014-7-15 11:04:23 | 只看該作者
師兄,我剛買左reventon s 40a個隻,想問點set後波?我用led program card都set唔到,係咪要換其他firmware先得,我而家個個係mod1
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-15 12:12:19 來自手機 | 只看該作者
bEN812 發表於 2014-7-15 11:04
師兄,我剛買左reventon s 40a個隻,想問點set後波?我用led program card都set唔到,係咪要換其他firmware ...

可接上電腦改用 Mod0 firmware 看看。
bEN812 發表於 2014-7-15 12:28:29 | 只看該作者
點樣改firmware呢?洗唔洗再dl其他firmware呢?
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-15 12:56:56 | 只看該作者
bEN812 發表於 2014-7-15 12:28
點樣改firmware呢?洗唔洗再dl其他firmware呢?

http://www.speedpassion.net/hk/video.asp

Support                                                                    [url=]Reventon ESC - PC Software download and installation[/url]
bEN812 發表於 2014-7-15 13:38:55 | 只看該作者
明白,今晚返去再試下
不過之前都試過連左pc&esc之後咁update firmware 都冇得update,之後彈左句no rxxx file出黎
bEN812 發表於 2014-7-15 23:55:19 | 只看該作者
試左都係UPDATE唔到firmware,一按就話 No Related File,咁點好?
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-16 03:44:20 來自手機 | 只看該作者
bEN812 發表於 2014-7-15 23:55
試左都係UPDATE唔到firmware,一按就話 No Related File,咁點好?

兄用什麼 OS 呢?直接在本文第一頁的更新方法能否成功?電變在那店家買呢?不如問問店家能否代轉回Mod0。

什樣可以升級 Smart LCD Program Card 及 當 (變速器 或 Program Card) 更新失敗 及 (變速器 或 Program Card) 程式損壞的自救方法! 如一路也不成功連接或損壞,可強行進 入安全模式更新 Firmware 。開程式 > 按著Smart LCD 卡 RESET 鍵不放 > 再接 上 usb 線
bEN812 發表於 2014-7-16 11:08:52 | 只看該作者
我係用LED program card咁關唔關事?
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-16 13:41:03 來自手機 | 只看該作者
bEN812 發表於 2014-7-16 11:08
我係用LED program card咁關唔關事?

用於接電腦正常沒大關係,只是在用 R 及 PRO 時也不支持直接 Sto1 調整。
bEN812 發表於 2014-7-16 15:52:03 | 只看該作者
我更新到張咭既firmware,不過轉唔到電變既firmware,會唔會關個程式version事?
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-17 04:57:03 | 只看該作者
bEN812 發表於 2014-7-16 15:52
我更新到張咭既firmware,不過轉唔到電變既firmware,會唔會關個程式version事? ...

兄的電變在那店家買呢?
看看  C:\Program Files (x86)\Speed Passion\Reventon 1.1.0\assets  有沒有 (s-mod0V21-af4d.spg)
bEN812 發表於 2014-7-17 16:26:17 | 只看該作者
我隻電變2手買,對方未開個盒
我有齊哂所有files,都係彈句野出黎話no related file
Marco明 發表於 2014-7-17 16:43:30 | 只看該作者
本人用緊pro 1.0.......摩打唔識起步,推郁佢之後先識行,中途有窒油情況.........已經試過裝第2隻摩打都唔得
請問係咩問題 ???
Xray007 發表於 2014-7-17 17:01:14 | 只看該作者
anyone know if the original cooling fan can support 2S Lipo in the reventon pro 1.1 esc ?   
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-17 19:19:57 | 只看該作者
bEN812 發表於 2014-7-17 16:26
我隻電變2手買,對方未開個盒
我有齊哂所有files,都係彈句野出黎話no related file ...

Reventon PC Program with USB Driver V1.1.0.23
Reventon PC Program with USB Driver V1.1.0.22
Reventon_PC_Program_v1.1.0.21.zip
Reventon_PC_Program_v1.1.0.20.zip

重裝其他版本看看及用管理員身份啟動程式。
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-17 19:25:12 | 只看該作者
Marco明 發表於 2014-7-17 16:43
本人用緊pro 1.0.......摩打唔識起步,推郁佢之後先識行,中途有窒油情況.........已經試過裝第2隻摩打都唔得 ...

如感應線及馬達沒事可能燒其中一組 MosFET ,給回賣的店家回廠維修。
 樓主| kkchung 發表於 2014-7-17 19:32:19 | 只看該作者
Xray007 發表於 2014-7-17 17:01
anyone know if the original cooling fan can support 2S Lipo in the reventon pro 1.1 esc ?

正常原裝風扇接在V1.1或EX 電變時,可用於2cell 鋰電。但不建議直接連在 2Cell 鋰電。

Part No.# SP001130
30mm ESC Cooling Fan Ver.1( 30x30x7mm, 6V, 12000RPM)

Xray007 發表於 2014-7-17 21:16:20 | 只看該作者
kkchung 發表於 2014-7-17 19:32
正常原裝風扇接在V1.1或EX 電變時,可用於2cell 鋰電。但不建議直接連在 2Cell 鋰電。

Part No.# SP0011 ...

謝謝小強哥
bEN812 發表於 2014-7-20 12:24:32 | 只看該作者
師兄 ,我張咭同電變接觸不良,可以拎去邊度維修?