RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 水野太知
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華科爾TALI H500

樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 19:34:59 來自手機 | 只看該作者
foxhk師兄,我同認同你部份見解,只係怕你咁講出黎會引起部份人士不滿
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 19:36:26 來自手機 | 只看該作者
sims{banned}9w師兄,我今日剛試左500米高度
teamlosi 發表於 2014-8-21 20:11:45 | 只看該作者
操控穩定嗎
foxHK 發表於 2014-8-21 21:00:28 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-21 19:34
foxhk師兄,我同認同你部份見解,只係怕你咁講出黎會引起部份人士不滿

同意, 唔想打刦樓主個 post, 只係在下講出自已另類的想法而已,本人多數玩電直,難得見樓主講自已玩開直機才多口答兩口。
只想講, 難道四軸機只可玩穩定就不可以玩其他嗎?!
最後向樓主講聲sorry, 不再留言怕引起罵戰。 不再回post 了。

樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 21:36:27 | 只看該作者

對我黎講操控反應夠靈活,自動既模式穩定性我覺得唔錯~~
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 21:42:49 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-21 21:00
同意, 唔想打刦樓主個 post, 只係在下講出自已另類的想法而已,本人多數玩電直,難得見樓主講自已玩開直 ...

師兄唔需要道歉,係道任何人都可以發表個人議見,大家可以繼續討論~~~
catmay 發表於 2014-8-21 23:26:04 來自手機 | 只看該作者
每種飛行器有其個別設計,以電油直計,Sceadu 以行線行先,Goblin 以3D為先!4軸玉兔以飛到就算,小甲蟲靈活見稱,DJI穩定為主!每個牌子,每個系列都有唔同玩法,咁係我唔貪心?還是墨守成規?
foxHK 發表於 2014-8-21 23:47:15 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-8-21 23:26
每種飛行器有其個別設計,以電油直計,Sceadu 以行線行先,Goblin 以3D為先!4軸玉兔以飛到就算,小甲蟲靈 ...

catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機,網上不少人講亞拓250細機做不到自旋翻, 徧徧我就拿來玩3D, 不但做到自旋翻,還做到自旋鐘擺! 是否又犯法? 破壞規舉呢? 仲有四軸只有大疆嗎? Hoten X不是四軸嗎? 我只是講大疆唔啱我玩會飛到訓著而已。我拿部QR X350玩飄移有問題嗎? 其實飛行器只不過係玩意,玩具。 只要玩時小心, 不要傷到他人, 各自發表下已見。 或者他日大家約出來飛下交流下心得。 沒必要限死某樣野只可做某事情。 百貨應百客,自由社會, 拿部四軸做家居境品又有可不可呢?

在下不懂說話,如catmay大大唔啱聽就就當我無講過啦。

teamlosi 發表於 2014-8-22 00:49:58 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-21 23:47
catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機 ...

我看他們只是對不同机種的設計發表應用心得,C兄何須介意呢..並不是限死穿籃球鞋就不能跑步啊
catmay 發表於 2014-8-22 05:45:17 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-21 23:47
catmay師兄, 難得catmay大師講直機又答句咀, 為何goblin 一定要飛3D? 飛行線就唔得? 我無咁多錢玩貴機 ...

去到法律咁驚嚇……!?

坦白講,我冇本事穿牛仔褲去跑步囉!
catmay 發表於 2014-8-22 05:50:42 | 只看該作者
teamlosi 發表於 2014-8-22 00:49
我看他們只是對不同机種的設計發表應用心得,C兄何須介意呢..並不是限死穿籃球鞋就不能跑步啊
...

說話就是這樣了!
foxHK 發表於 2014-8-22 07:14:40 來自手機 | 只看該作者
2位大大的比喻有點不太對題,但不想拉得太遠,請走回主題,catmay兄講四軸要玩佢穩定,在下只是回:四軸只能玩穩定嗎?
interga72 發表於 2014-8-22 07:56:30 來自手機 | 只看該作者
自由社會人人有權選擇買機用途,正如有人可以買架3.3貨車當佢法拉利咁揸都可以,只係效果問題H500本來係航拍機因好多ching仲過350招所以睇定D唔敢入,至於你所講穩定真係咁重要?如果以航拍超視距機黎講穩定性非常重要
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-22 08:48:50 來自手機 | 只看該作者
如果咁小弟做個比喻,無錯航拍機需要既一定係穩定,但我個人黎覺得穩唔穩定可以係技術問題,假設一部房車佢有一定既舒適穩定性,難道揸一部跑車就一定不能帶比你舒適和穩定性嗎,我可以答一樣可以,係睇司機能唔能控制出黎者
Gainax 發表於 2014-8-22 08:58:50 | 只看該作者
其實樓上有師兄講左重點.... 超視距

我知呢度好多師兄練得一手好技術,但我好少見電直係一公里距離控制,

當呢個距離就本身部機既性能凌駕於控制者既技術

至於部機要做到穩定理所當然係安全考慮吧

另外講番話未見過H500有人飛高過100米,youtube 大把wor....
catmay 發表於 2014-8-22 09:11:01 來自手機 | 只看該作者
有人報喜不報憂,我眼見三隻350自動跌落,真係唔知飛機問題,定机師問題?華記真係做到非人為而又安全飛行先算啦!
solaris8x86 發表於 2014-8-22 11:11:07 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-21 21:42
師兄唔需要道歉,係道任何人都可以發表個人議見,大家可以繼續討論~~~

>>>師兄唔需要道歉,係道任何人都可以發表個人議見,大家可以繼續討論~~~

啊水野亞美師兄,叫人加入戰團時,自己得先要加入戰團,以負上應有部份責任。

>>>DJI穩定為主!

穩乜春定哎,實情係炒足13集,過年前可能好似日本啲動畫咁隨時要炒夠26集。"穩定"一詞係玩具飛機世界跟本無測量準則。
http://rc-evo.com/xbbs/thread-329544-1-1.html

>>>破壞規舉呢? 拿部四軸做家居境品又有可不可呢?

當然可以喇。完全基於個人喜好,跟本無一定準則。例如話你朋友話佢老婆好靚,但你見過後發現: "小....完來係件排"又得,各花入各眼。

>>>我看他們只是對不同机種的設計發表應用心得,C兄何須介意呢..並不是限死穿籃球鞋就不能跑步啊

當然啦,道具點去用,隨個人喜好而改變,偉哥原本硏製用於心藏病,後來有人"發現"有其他用途 (大家明啦,唔講落去...)

>>>在下只是回:四軸只能玩穩定嗎

咩機點玩都可以。

>>>至於你所講穩定真係咁重要?如果以航拍超視距機黎講穩定性非常重要

嗱,依個論調同近期民航處一樣有邏輯上錯誤。架機唔會因為係你目視範圍內而變得較穩定,實情係佢要cup機時,由5米至5公里內都一樣唔到你控制,佢要玩一鍵走佬時,亦無分距離近遠。至於無電返唔到嚟,則係人嘅問題。就算真係要講超視距,亦同飛機自身穩定性完全無關,因為"穩定性"在超視距離情況下,係由獨立自家安裝嘅圖傳係統直接提供,繼而影響駕駛員於天空上的每一個人為飛行動作決定。由於真正有用嘅圖傳系統一般並非屬飛機內的一個原廠附屬組件 (co-bundle),所以超視距離跟機型嘅穩定性 (一般指Flight Controller (飛控)丶Receover (接收)丶motor等等),並無實際直接關係。

>>>我眼見三隻350自動跌落

我見過$N隻各色各樣嘅多軸機"自由體落",剩係旗艦玩具 - DJI-S800都見過3次,真係唔知點label邊一架玩具機可以叫"安全"。佢佬味,實情係我個個禮拜都要義務幫手拾飛機。上個禮拜我又幫人係樹叢內拾到架X4,Phantom仔則一年內拾到5架,再加各色各樣15架以上。我差唔多可以開擋做多軸殯儀服務....

>>>無錯航拍機需要既一定係穩定,但我個人黎覺得穩唔穩定可以係技術問題

水野亞美師兄今次對喇,有唔少飛行員因飛行里數未夠,引至控制技術半桐水 (或叫做未夠班),自己飛唔掂就將責任推在機上,盲目者甚至推在別人身上亦有,以慰藉自己無能嘅創傷心情,實際上就係逃避自己弱點嘅一個反應。

樓主| 水野太知 發表於 2014-8-22 18:11:47 來自手機 | 只看該作者
今日剛換左支14dbi平板天線試機,琴日原裝天線試高度300一500已經有鬼影雪花,換天線後800米非常清晰,始終係新手所以要慢慢突破,請見諒
solaris8x86 發表於 2014-8-22 18:56:08 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-22 18:11
今日剛換左支14dbi平板天線試機,琴日原裝天線試高度300一500已經有鬼影雪花,換天線後800米非常清晰,始終 ...

你飛800米遠? 定係飛800米高呀?
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-22 19:10:59 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-8-22 18:56
你飛800米遠? 定係飛800米高呀?

大概距離一百多米,高度八百米~~~~