RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 水野太知
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華科爾TALI H500

catmay 發表於 2014-8-24 14:43:32 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 14:40
真心答 : Google : "可變螺距好處"

你簡單答下,可變螺距在惡劣天氣飛行時怎樣有優勢得嗎?
foxHK 發表於 2014-8-24 14:49:19 | 只看該作者

example  link 都有了。 http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html

文章;
玩过直机的都知道直机的尾变距系统是什么结构,没有人会认为电机直驱尾桨会比尾变距系统来的优秀。更何况尾变距系统的结构其实并不复杂,没有十字盘、不需要调平,定期检查上油即可。变距四轴的变距部分结构相似,亦是如此
ching , Google 一下不能嗎? 為何要一定要我解釋呢?  

文章中的回覆也很高水準 ;
                                        Himalaya                                发表于 2011-10-15 23:54        
                                        变螺距的重要优势: 克服桨叶加减速反扭矩造成的横向角晃动。对航拍稳定性会有贡献。
但是也有劣势,变螺距桨基本都是直板桨叶,升力桨效比内陡外缓的带平凸翼型的固定螺距桨低一些。
瑕不掩瑜,变螺距带来的变化,如同4通固定螺距直机 与 6通3D直机之间的区别。:em26:                                

所以在下常說香港人即食文化,乜都唔肯下苦功,以為有錢買部名牌野便可,難怪全港都清一色用同一部電話, 同一款機。。。 This city is dying.....
唔想再回了, 就當大疆天下無敵,最好最勁,永不炒機! OK la.
catmay 發表於 2014-8-24 14:51:49 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 14:49
example  link 都有了。 http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html
文章;
玩过直机的都知道直机 ...

因為是你提出的,不找你找誰呢?
問題是惡劣天氣飛行時,而不是普通天氣飛行啊!
foxHK 發表於 2014-8-24 15:08:41 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-8-24 14:51
因為是你提出的,不找你找誰呢?
問題是惡劣天氣飛行時,而不是普通天氣飛行啊!
...

反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變pitch 四軸會點? 你會覺得點?
有時反問比直接答更好呢! (提示, fix patch 無下壓力"反向吹風",又如果部機被吹反左又點?)

solaris8x86 發表於 2014-8-24 15:22:53 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 15:08
反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變 ...

>>>>>又如果部機被吹反左又點?

Hahaha... !!
寫個服字比你。連我都無冧過反pitch可以係四軸上咁用!!! Hahaha.....!!!!!
foxHK 發表於 2014-8-24 15:29:28 | 只看該作者

Ching, 咪玩我啦, 只是玩慣直升機都知,normal mode頂唔到風, 一定要打去idle 有負pitch 才可以頂到風。
呢的係玩開3D直機基本知識, 只是齋玩四軸(因為一向沒有,只有大學自研如MIT幾年前已有,可過要過多幾年才給民用而已)不知而已。
現在可能係新野, 過多一二年可變螺距四軸已經成為主流都未定。到時的用家會覺得天經地義唔會再問。
http://v.youku.com/v_show/id_XMzA3MTUzMDU2.html
只不過係即食文化既港人買左部名牌大疆以為就是所有的四軸而已。
catmay 發表於 2014-8-24 15:40:34 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 15:08
反問你: 如果有很強勁既則向上風吹來(我講當你飛到老連咁高時,的風勁到嘔)?! 固定 patch 四軸會點? 可變 ...

原來要學大師傅咁玩反飛!

唔怪得我三號風球時飛部Caliber都撩啦,原來冇反飛!

我今日學到野啦,

下次想買部電腦,要先去工聯會學砌機課程!
foxHK 發表於 2014-8-24 15:49:18 | 只看該作者
catmay 發表於 2014-8-24 15:40
原來要學大師傅咁玩反飛!

唔怪得我三號風球時飛部Caliber都撩啦,原來冇反飛!

>原來要學大師傅咁玩反飛!
唉!!!明白了。 我諗我最好係收聲了。 Sorry曬。

simson99w 發表於 2014-8-24 21:46:39 來自手機 | 只看該作者
有得調教 pitch 的話,下降快好多,實用
teamlosi 發表於 2014-8-24 23:29:20 | 只看該作者
我地D sun day driver 唔駛下下要識飄移先揸得車既...你鍾意公路飛車波波盡唔代表揸車一定要識呢D!!
foxHK 發表於 2014-8-24 23:44:52 來自手機 | 只看該作者
teamlosi ching 講得無錯呀!
foxHK 發表於 2014-8-24 23:47:18 來自手機 | 只看該作者
teamlosi ching,你講得對喎!
interga72 發表於 2014-8-25 08:27:46 來自手機 | 只看該作者
我就係見得太多人走機當中有好多華記當然有dji,
interga72 發表於 2014-8-25 08:43:54 來自手機 | 只看該作者
只係華記比率多D令人對佢冇咩信心,正如車都有可靠牌子之分但唔代表絕對,講番以我所見玩多軸收皮既師兄都有供通點,就係飛到老聯咁遠發現架機有問題,無論飛控問題,失控,一律打制回航眼光光望著個天就係咁簡單,其他類型飛行器(玩遠距離飛機另計)係第三身睇著架機黎玩所以有事可以睇著黎救,fpv既多軸就唔同是但樣唔得都係打制回航,所以佢地信dji係小D出事唔代表冇
foxHK 發表於 2014-8-25 09:40:46 | 只看該作者

個人粗淺的想法(correct me if I am wrong, 等我學下野),
香港地小人多,高樓大廈多,電訊又密,干擾又大. 外國台灣等地走機事件比香港小得多. 評價上多國台灣等地華坑同大疆唔差得太遠.
先講定點, 部機基本上係即時定位現時 X,Y (Z- 多數用另一sensor 高度計), 如受到干擾即時X,Y 同下一秒X,Y 可能同時都是收錯但data X,Y一樣, 結果定住不動問題不大. 如果即秒同下一秒的X,Y data 相差很大, 飛控都(program) 都知道收錯GPS, 會從新始定個現時X,Y值,就算繼續收錯X,Y, 但每次錯值都是相同就可以定住不動, 所以問題不大. 相反一鍵回航就不同. 只記著起飛時X,Y位置, 再用現時X,Y 數值 來回航. 如果那時受到干擾就只好同部機講88了. 所以接收越敏感走佬的機會越大.

FPV未必需要一鍵回航,正如太陽師兄講, FPV planning 好,飛行線路早己定好,萬一出事, 選定降落位置, 自己走去收機.... 所以FPV可以好專業. 十足十的軍事行動架.
solaris8x86 發表於 2014-8-25 10:48:43 | 只看該作者

本港玩具多軸世態炎涼,師兄所見甚是。有唔少未能理解責遠程航行真意嘅入門師兄弟,盲目依頼未成熟科技,在一知半解皮毛之情況下,心態下下靠GPS包底,盲目式推扞,飛到老遠,一鍵走佬反唔嚟算Q數買過架,根本就係賭博行為。希望師兄下次見到有人架多軸反唔到嚟周Q圍飛,你行過去有禮貌地建議佢跟你轉玩電直,並威迫佢用目視飛行,以逹至師兄之個人標準。
interga72 發表於 2014-8-25 15:43:28 來自手機 | 只看該作者
我諗你地誤會曬喇!買得套裝機無論大細廠都係想買該廠的科技技術,一般人唔會諗到點改部套裝機先會比原廠更好,結果當然只能信間廠標榜既強勁功能同口碑。
solaris8x86 發表於 2014-8-25 17:56:30 | 只看該作者

更係唔係喇,多軸原廠技術基本上無一間掂,個個ching師兄都要日搞夜搞改裝,你睇依個forum發問的人幾乎全部都係多軸機,你就知原廠機要改大把嘢至飛得真係掂。而所為口碑只係偶像崇拜心理自己on-9咗都一定要話靚」- 面子問題。例如近年有頭腦唔靈活嘅師兄弟話:有買貴,無買錯。但實情連買菜嘅阿嬸都識:「Short嘅,買貴咗,咪On-9咗囉。Hahah... sorry, 常理嘅嘢我有話直說。

別外,師兄上文明明係對目視問題有些意建,請不要突然跳船.....

littlestep 發表於 2014-8-31 15:12:24 | 只看該作者
http://bbs.5imx.com/bbs/forum.ph ... &extra=page%3D1

都話左.....

係都要入坑....
solaris8x86 發表於 2014-8-31 20:08:21 | 只看該作者

都正常嘅,新機firmware初期一定有bug,係任何新科學嘢嘅必然過程,大家不用大驚小怪,但係買咗師兄弟要先交下學費喇。