RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 水野太知
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華科爾TALI H500

solaris8x86 發表於 2014-8-22 19:19:05 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-22 19:10
大概距離一百多米,高度八百米~~~~

高度800米??!!!!

你 想 唔 比 人 供 審 都 唔 得 啦 !!!!!!

樓主| 水野太知 發表於 2014-8-22 19:36:07 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2014-8-22 19:19
高度800米??!!!!

你 想 唔 比 人 供 審 都 唔 得 啦 !!!!!!{: ...

sorry,入世未深唔明咩意思
solaris8x86 發表於 2014-8-22 19:53:57 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-22 19:36
sorry,入世未深唔明咩意思

http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html

>>>故此模型飛機愛好者在操作飛機時,應維持放飛高度不超過地面以上300呎 (92米).....

高度800米.....

catmay 發表於 2014-8-22 19:54:49 來自手機 | 只看該作者
法例規定,飛行高度不得超過300呎!
byuen 發表於 2014-8-22 20:00:16 | 只看該作者
水野太知 ching, 得閒就背熟佢.
http://www.cad.gov.hk/chinese/model_aircraft.html

"模型飛機愛好者在操作飛機時,應維持放飛高度不超過地面以上300呎,以及保持警覺"
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-22 20:23:23 | 只看該作者
對起大家,原來有守則要遵守,下不違例,以後要向前發展。。。。。謝謝大家提點
rcracing 發表於 2014-8-22 21:35:27 來自手機 | 只看該作者
800米睇唔睇到架机???
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-22 21:52:17 | 只看該作者
rcracing 發表於 2014-8-22 21:35
800米睇唔睇到架机???

如果一直望住佢上去係可以睇到極細一點,但如果一轉移目光再回望就搵唔返了
teamlosi 發表於 2014-8-23 11:51:03 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-22 21:52
如果一直望住佢上去係可以睇到極細一點,但如果一轉移目光再回望就搵唔返了
...

C兄架機好正。。在那裹飛啊,如果不是咁大架,帶出街不方便都想出番架。。
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-23 12:58:47 | 只看該作者
teamlosi 發表於 2014-8-23 11:51
C兄架機好正。。在那裹飛啊,如果不是咁大架,帶出街不方便都想出番架。。
...

我去d山頭野嶺道飛,而家有轆仔拉箱出左都尚算方便
teamlosi 發表於 2014-8-23 13:11:39 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-23 12:58
我去d山頭野嶺道飛,而家有轆仔拉箱出左都尚算方便

咁你個箱點樣架。。在那買到呢?
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-23 14:54:10 | 只看該作者
teamlosi 發表於 2014-8-23 13:11
咁你個箱點樣架。。在那買到呢?

淘回來的,你可以上去睇下
interga72 發表於 2014-8-24 11:40:01 來自手機 | 只看該作者
好想見識下呢位超級ching飛fpv幾百米外遇到機件問題或天氣問題點樣救機多多關照,飛電直幾叻都係目視範圍內及空地但4軸係會周Q圍飛只要飛控出事...!
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-24 12:02:03 | 只看該作者
interga72 發表於 2014-8-24 11:40
好想見識下呢位超級ching飛fpv幾百米外遇到機件問題或天氣問題點樣救機多多關照,飛電直幾叻都係目視範圍內 ...

反而小弟有唔同睇法,係真實情況下目視飛行係需要多方位控制,唔同角度方位要用唔同操控,操控桿控制係可以完全相反,但FPV只係用一種操控方式,只需要小小時間就可以適應到,更何況小弟我對打機都有一小手,感覺上FPV控制比起遊戲上或飛機模擬器更容易,如要談及機件故障問題我無野可以發表~~~謝謝
foxHK 發表於 2014-8-24 12:11:05 | 只看該作者

在下無飛過fpv,覺得好堅。 習慣飛直機所以一向都係目視範圍飛行,航拍高度估計未試過超過40米(無OSD),直線仲短估計30米咁上下。 因為小弟無各位師兄咁利害,怕出事炒到人。
其實航拍既野有好多種,未必一定要飛到老連咁高咁遠才是航拍,近距離一樣可以航拍而且可以拍到好多要靠飛行技術而動感的片。
再想講講現時所有玩具級四軸/多軸(包括大疆,華記,零度)跟本不能捱到惡劣天氣問題,因為沒有負pitch. 不要自欺欺人說某品牌好勁,佢炒機既數目一樣咁上下。 當然有人說我報喜不報憂, 伸利在下部QR X350係初初玩時小炒過一次因為片機片得太開心,發覺分不到機頭尾出事(直升機好易分), 結果張部機後半部完全塗上黑色,成隻鍾無艷咁方便分頭尾。自此飛左二三十個輝未層炒過機。
剛好今日上海有個航模展出可變螺距四軸才算得上合格既遠程飛行器。 如果能做到一萬元樓下,四軸龍頭大佬相信非佢莫屬了。
solaris8x86 發表於 2014-8-24 13:10:46 | 只看該作者

>>>>幾百米外遇到機件問題
假設為fatal error,不論任何機型,由5米到5,000米內,一律收皮。

>>>>天氣問題點樣救機多多關照

假設為機體正常,但天氣突變,如狂風或突然下雨,而回程尚有大半未能完全,應enroute機體到當時最近距離的著陸點。數個"著陸點"為FPV航線上起飛前已在Google Map地圖上用尺測量過之最近距離,此行為屬遠程Flight Plan之一部份,較專業FPV飛行甚至把整條總航線距離以分段式切割,每一段距離均有最近之緊急著陸點。由於在天空上出狀況是電光火石的事情,若一早已預設有Flight Plan,則逹至不用思考而能做出最好決定之方案。此strategy多應用於較貴的機體上。咁當然啦,一般香港飛行員較著重於科技多過自己手內函,周圍撞已係見怪不怪,都唔到我哋控制。

>>>>>飛電直幾叻都係目視範圍內及空地

客觀睇依個就唔一定喇,現今本港唯一重創傷人事故正係最叻師傅級嘅電直人係空地所為,世事無絕對,世人就係咁,一味去睇別人缺點就唔去睇自己缺點。有相同論調者,只能謂: 世人也。

>>>>>但4軸係會周Q圍飛只要飛控出事...!

Flight Controller出事應該係即時cup Q死直墜落,而"周Q圍飛"通常係指GPS系統丶Receiver (Jam親) 或圖傳系統所做成 (如Blind Flight),原理上較少由Flight Controller做成。

>>>>>感覺上FPV控制比起遊戲上或飛機模擬器更容易

FPV是否安全,幾乎百分百直接依靠一個可靠嘅圖傳系統決定,只要圖傳系統穩定,FPV就幾乎等同駕車一樣容易,當然啦,自己手車On-9,安全性則當別論。

>>>>>跟本不能捱到惡劣天氣

一啲啲啦,你睇我用咗Neverwet,落住雨都幾很勁....haha....

Gainax 發表於 2014-8-24 13:20:21 | 只看該作者
雖然呢度講講下H500離晒題,不過都想講多兩句

小弟都係飛玩具上單漿電直現在玩四軸,除左方向操縱外真心覺得係兩樣野黎,其實唔知有咩好拗

無飛控機全靠目視手動修正機体保持穩定,航拍機飛控就是在任何接距離跟指令自動修正錯誤保持平穩(什至接收不到), 這是大前題吧我有無理解錯?

至於FPV操縱失誤炒電纜,玩咩機都會炒啦同航拍機有咩關係,飛控能力有別,一鍵走佬(操控者飛行過程中攪亂了home point,失聯後飛走,呢d任何級數機都會發生無得賴的)

所有操縱者犯錯同機件錯配問題都是後話,跟本同兩個機種本身性質無關係

如無意外我下星期就會出隻H500 ,有機會再分享

solaris8x86 發表於 2014-8-24 13:28:06 | 只看該作者
Gainax 發表於 2014-8-24 13:20
雖然呢度講講下H500離晒題,不過都想講多兩句

小弟都係飛玩具上單漿電直現在玩四軸,除左方向操縱外真心覺 ...

嗰個都出H500,DJI F550要打入冷官喇.....
catmay 發表於 2014-8-24 14:06:12 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-24 12:11
在下無飛過fpv,覺得好堅。 習慣飛直機所以一向都係目視範圍飛行,航拍高度估計未試過超過40米(無OSD),直線 ...

真心問,有負pitch可怎樣提高惡劣天氣中的穩定性?
foxHK 發表於 2014-8-24 14:40:19 | 只看該作者

真心答 : Google : "可變螺距好處"
for example : http://bbs.5imx.com/bbs/archiver/?tid-538263.html

或 google : 流體力學