RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 11723|回復: 85
打印 上一主題 下一主題
收起左側

華科爾TALI H500

水野太知 發表於 2014-8-20 11:55:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

不如各位師兄買左h500既係道揮下手交流討論下經驗,小弟係航拍新手,暫時都係近距拍攝,希望可以係道給收多d玩法經驗,謝謝
solaris8x86 發表於 2014-8-20 13:07:02 | 只看該作者
大佬,小弟倒想反問。你認為一部航拍專用機仲可以有咩玩法?
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-20 14:03:16 來自手機 | 只看該作者
即係例如玩咩地方la,玩咩拍攝手法la,玩咩改裝方法等等等。。。唔唔知大佬你有邊方面既分享呢。
solaris8x86 發表於 2014-8-20 14:16:26 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-20 14:03
即係例如玩咩地方la,玩咩拍攝手法la,玩咩改裝方法等等等。。。唔唔知大佬你有邊方面既分享呢。 ...

>>>>>即係例如玩咩地方

出海玩...

>>>>玩咩拍攝手法la

航拍同一個地方,玩三幾次其實都已經幾厭,不竟航拍以今天嚟講已係一個過氣玩意。要四周圍去,以維持新鮮感....

>>>>>唔唔知大佬你有邊方面既分享呢。

我只玩FPV,無咩玩航拍,祝好運。

rcracing 發表於 2014-8-20 19:56:55 來自手機 | 只看該作者
一語中晒,所以放了P2V!但唔知FPV玩咩機好?好似黑羊好正!
solaris8x86 發表於 2014-8-20 20:01:24 | 只看該作者
Little師兄架黑羊更係好靚喇.....
kinkin8888 發表於 2014-8-21 02:14:14 | 只看該作者
玩完航拍..........可以玩水机係水底拍
Annie268 發表於 2014-8-21 08:34:48 來自手機 | 只看該作者
So good...
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 08:39:03 來自手機 | 只看該作者
好多謝樓上各師兄回覆,但好似都未見有h500玩家留言
byuen 發表於 2014-8-21 09:13:34 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-21 08:39
好多謝樓上各師兄回覆,但好似都未見有h500玩家留言

如果係大疆出嘅新機, 多數會掀起新一輪換機潮, 可惜呢隻 H500 係華記嘅多軸, 雖然都算有睇頭, 但真係出手入貨嘅 ching 少, 睇定 d 嘅 ching 佔多; 事關隻 H500, 新手會嫌大嫌複雜, 而老手就嫌細同埋大多數嘅 ching, 都奶過華記 x350/x350 pro 啲嘢, 記憶猶新.
Gainax 發表於 2014-8-21 09:37:16 | 只看該作者

....del........
Gainax 發表於 2014-8-21 09:42:38 | 只看該作者
師兄,小弟都可能短期內入手呢款機,

請問師兄你之前有無玩過其他航拍機呢?

跟據你實際試飛過,呢隻新機有無古古怪怪唔聽駛等既問題出現咁呢?

多謝你分享先
catmay 發表於 2014-8-21 09:46:02 來自手機 | 只看該作者
華記野永遠係夠/合格就算,以前電直仔係,而家四軸又係!但係電子航模不單只合格,係要做到120%先得!
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 11:12:20 | 只看該作者
可能真係玩開師兄對華記無乜信心,呢隻係我第一隻航拍機,我都係比佢個外型給引左先買,我本身係有玩開直昇機既,我第一隻黎講呢隻感覺幾好,如果話古怪地方我暫時未發覺到,只係自動圍圈功能未了解點設定,係會嚴佢太嘈,其他都尚算穩定
Gainax 發表於 2014-8-21 11:32:37 | 只看該作者
水野太知 發表於 2014-8-21 11:12
可能真係玩開師兄對華記無乜信心,呢隻係我第一隻航拍機,我都係比佢個外型給引左先買,我本身係有玩開直昇 ...

個繞圈功能youtube上面好多片有教學, 只係set 半徑幾多米,打左自動繞圈就會自己飛

嘈就真係無辦法,phantom都好嘈,H500六軸嘈多一半了
foxHK 發表於 2014-8-21 11:45:03 | 只看該作者

ching, 原來都係玩開直機. 在下都係. 華記的四軸有的真係不錯,有的就麻麻地. 當年玩直機技術不好所以買左隻小飄蟲玩. 呢部到現在本人覺得係市面上最好的小四軸, 之後又買部Hoten X,貪佢可以戶外飛. 呢部機香港無咩人玩,但做工其實算係一流. 飛得又快又定又好飄. 玩飄移一流. 之後又買左QR 350. 學下人玩航拍, 因習慣manual flight所以好多人話覺得部機唔得, 我就覺得都ok 但肯定及唔上小飄蟲同Hoten X. 而且部350的做工,講真只係合格,但一分錢一分貨,我覺得ok既.

現在主力玩電直,航拍既野正如某ching講玩多一二次已經好悶, 已經好耐無玩了, 封塵中.
最後:本人認為飛開直昇機會鐘意華記的機, 因為佢既四軸飛行style有的似直昇機,比較飄難Control 但好玩, 如果只係單純玩四軸/多軸機既ching就唔太鐘意佢太難飛易炒. 反而唔及其他四軸如大疆咁定,電子野咁齊既四軸機. 反過來飛慣直昇機就會覺得大疆的飛行stlye 死實實飛到差的訓著.
 樓主| 水野太知 發表於 2014-8-21 15:38:59 | 只看該作者
哈,foxhk師兄,我睇完你回覆真係心裡有微笑既同感,師兄你所苗術正是我想表達的,我都有玩hotenx又係覺得佢夠速度敏捷,真係玩開直昇機一定會覺得飛行器係易操控同穩定
foxHK 發表於 2014-8-21 16:12:55 | 只看該作者

太知ching,現代港人個個即食文化, 買部機set 好GPS就即飛航拍. 點會再花神練機,只要部機難飛小小就話仲伏有問題等等. 部QR X350pro係香港人口中,rubbish 到嘔但睇下人地台灣佬(外國)對佢有乜評價? 佢既評價比另一部Free X好多太,係台灣部QR X350評價只係差過部小白小小, 點解香港同台灣以至外國會有咁大分別呢?
小弟無才但總算肯下苦功. 單係練四面懸停係一小圈之內(SIM) 就練了差不多四個月. 單係練"笈"機大大話話都過萬之. 之後練funnel/clone又三個幾月. 自旋翻/一圈自旋翻 都翻左起碼二萬次以上. 現在又有幾多個傻瓜肯咁練機法呢!!!
simson99w 發表於 2014-8-21 19:02:46 來自手機 | 只看該作者
H500 ... 未見人飛高過100米
catmay 發表於 2014-8-21 19:34:10 | 只看該作者
foxHK 發表於 2014-8-21 16:12
太知ching,現代港人個個即食文化, 買部機set 好GPS就即飛航拍. 點會再花神練機,只要部機難飛小小就話仲伏有 ...

請問四軸唔玩佢穩定,係玩佢乜呢?