RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: :::朗仔:::
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想買部平平地既遙控車上堂玩

AMAT 發表於 2008-9-25 21:12:54 | 只看該作者
原帖由 louis09183 於 2008-9-25 21:10 發表

中五仲咁得閒玩車...
與其上堂玩車不如專心聽書啦..
唔通悶就唔洗聽書咩
我都想...我都係中五..
應屆會考生呀...
中文夠好悶...唔讀我又上中文睇其他書啦喎?
唔得架嘛
上咩堂應該做咩野你自 ...

以佢講果O的咩熱學,力學等歪理睇,應該係肥硬.
AMAT 發表於 2008-9-25 21:14:31 | 只看該作者
原帖由 MrSH 於 2008-9-25 21:07 發表

中英文,加減乘除....夠咩?
你不如諗下第日得返一個人時,中英文,加減乘除,夠唔夠養起自己?

係囉,做老麥囉......
樓都買唔起!
呀瘋 發表於 2008-9-25 21:14:39 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 20:37 發表

講真丫...讀書係為會考嫁啦!!!
你幾何會用到d a maths係日常生活到!!!依家讀黎咪又係應付會考!!!!!
唔係會考既話,,我覺得學中英文+ 加減乘除夠喇!!!

咁你D中英數係咪好叻,叻到可以唔上堂都識?
小朋友,唔好咁自負,聽下人地講野,唔好咁自我中心,
唔通呢度個個C HING想害係咩?
忠言逆耳呀!
deadmatch 發表於 2008-9-25 21:19:53 | 只看該作者
看了那麼久,也真的有點火了......
會考是很重要的,不要說14分就夠,一張好的分數=差左半隻腳入u.
小朋友,從你講的說話,就知你的程度.
rc的確是能增進物理和理科的知識和sense,但不是給你上堂玩的.
如果你利用rc來實踐你學到的東西,那是好事,但也是課堂外的事.
 樓主| :::朗仔::: 發表於 2008-9-25 21:22:10 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-9-25 20:48 發表

好心啦.
上堂就唔該讀好書本果O的O野先講啦!
仲係到講O的咁O既歪理出嚟.......你唔好當人未讀過書,未讀過中學先得O架小朋友.

上物理堂玩,你話我知你宜家教緊乜呀?物理邊堂要講到遙控車呀?
同我講熱學 ...

登錄/註冊後可看大圖

波動學呢,就唔係你所諗既街霸!!再睇睇入面,有提及過紅外線遙控器

登錄/註冊後可看大圖

仲有,,你話冇熱學!!講真,中1聽到都會笑!!不過可能我地唔同年代!!

登錄/註冊後可看大圖

最後!!我想講地上移動絕對係關力學事!!!

2slow 發表於 2008-9-25 21:26:36 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 20:37 發表

講真丫...讀書係為會考嫁啦!!!
你幾何會用到d a maths係日常生活到!!!依家讀黎咪又係應付會考!!!!!
唔係會考既話,,我覺得學中英文+ 加減乘除夠喇!!!

數學只需加減乘除就得? 你玩緊既RC點設計出黎? 你用緊既電腦又點黎呢?
由此可見你跟本唔係一個中五生~! 你頂多只係一個小學生~!

多d你咁既人, 社會唔洗進步啦, 大家停留係石器時代得啦~
deadmatch 發表於 2008-9-25 21:29:11 | 只看該作者
是關力學事,但是,我又想問你, 你會計算嗎?""上堂"玩完車後會計算嗎?
利用rc學物理不是那回事,對amat的批評只能更證明出你只是死頂.
聽下人講唔使死.
 樓主| :::朗仔::: 發表於 2008-9-25 21:30:23 | 只看該作者
原帖由 2slow 於 2008-9-25 21:26 發表

數學只需加減乘除就得? 你玩緊既RC點設計出黎? 你用緊既電腦又點黎呢?
由此可見你跟本唔係一個中五生~! 你頂多只係一個小學生~!

多d你咁既人, 社會唔洗進步啦, 大家停留係石器時代得啦~

c兄!!!你知唔知咩叫日常呀!!!我唔係話想串你!!!你日常會設計rc!!!
由此可見你既理解能力都只係一個小學生!!
~飄道~ 發表於 2008-9-25 21:33:51 | 只看該作者
大家唔洗同佢講咁多~每個人都有佢既想法~~唯有~~~~"算把啦"
chan951130 發表於 2008-9-25 21:34:48 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 21:30 發表

c兄!!!你知唔知咩叫日常呀!!!我唔係話想串你!!!你日常會設計rc!!!

你就係 ,佢講數學只需加減乘除就得?你?到見到佢講日常啊
呀瘋 發表於 2008-9-25 21:35:49 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 21:30 發表

朋友,你應該有能力去判斷你自己做既野係岩定錯,
如果你覺得咁樣落去冇問題既,你大可以繼續落去,
呢度冇一位兄弟會阻住你玩,大家好言相勸,可能有D字眼係唔好聽,
但係我地做乜要為你一個人咁勞氣?
你諗下點解?我地係咪想你死?
如果你覺得讀書冇用既話,聽日就返去退學,
我衷心祝福你未來一片光明。
 樓主| :::朗仔::: 發表於 2008-9-25 21:36:04 | 只看該作者
我又唔係唔聽你地講!!!但我想更正某位c兄既 概念姐- -
歪理!!可能o係未讀過phy既人會覺得係歪理!!!不過我想講絕對有根據!!
2slow 發表於 2008-9-25 21:38:09 | 只看該作者

傻仔, 如果以前d人個個好似你咁諗, 個個都只需要知加減乘除, 你玩緊既RC點黎呢, 大家就唔洗進步啦

你好明顯唔明我講咩... 所以我唔覺得你串我, 你只係係度自暴其短者....

Mr.bur 發表於 2008-9-25 21:39:40 | 只看該作者
算把啦,係玩啊都唔好開post啦
louis09183 發表於 2008-9-25 21:40:42 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 21:36 發表
歪理!!可能o係未讀過phy既人會覺得係歪理!!!不過我想講絕對有根據!!

我就同你講"正理"
我又係中五,亦係讀physic...
玩車,的確係有可能係physic上幫到你..
但在你的case,你似乎認為玩車可以令到你physic有很大的進步..
將應該吸收得最多知識的時間拎黎玩車..
係咪有d時間唔岩呢?
我相信,如果你話買架車,放學,小息,lunch玩既..
工房無乜人會阻止你
你自己唸下吧...點解咁多人都要反對你..
唔通個個都針對你咩...
無可能架嘛!
deadmatch 發表於 2008-9-25 21:41:41 | 只看該作者
我大你最多3年,phy我都讀過,ce成績不用說,你講的東西的確是在熱學,波動學,力學。
但是,你所講的空得很,phy不是這樣讀的。
是利用計算來作出推論和實踐,當作的過程絕不是只+ - x.....
我贊成rc是可以利用來實踐phy的興趣,但請注意,適當的時間作適當的事
我想,你的根據只不過是那東西有物理的theory,就可以上堂玩! 天真.
世間上所有的東西都有物理,不如節省點,玩下手指la
再不是聽阿sir/miss講書,那也是"波動學/力學"的一種.
很好研究的.

kachunsky 發表於 2008-9-25 21:43:48 | 只看該作者
點話佢都聽唔入耳架啦...
不過你CE 0分唔好喊..
呀瘋 發表於 2008-9-25 21:44:41 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 21:36 發表

邊位C HING,有野不妨講出黎啦,
仲有,我想同你講,而家你讀書並唔係要你去體驗/實踐課本上任何既野,
而係要好好學習理論﹑基礎。
上堂玩車,你真係為左實踐你所學既野?唔使答,你自己知啦。
2slow 發表於 2008-9-25 21:46:53 | 只看該作者
算把啦... 睇神七升空好過~!

幅圖送比你...
louis09183 發表於 2008-9-25 21:47:59 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008-9-25 21:22 發表

登錄/註冊後可看大圖

波動學呢,就唔係你所諗既街霸!!再睇睇入面,有提及過紅外線遙控器

登錄/註冊後可看大圖

仲有,,你話冇熱學 ...

唔好話我有偏見..
小朋友...
你讀緊中中仲咁有心情玩車
你知唔知出到黎做野,有關physic既野大多數都係英文...
再講...
你話架車行路同力學有關...
我又想問下你...佢同力學拉上幾多關係呢?
你係唔係行一行路就識哂成課力學?
頂哂龍比你學到action and reaction,你又計唔到accleration...
唔好同我你係度用緊f=ma..
定係想話比我聽,你一直知道架車的加速度..
想用哂個五條uniformly accelerated motion 的 equation?
如果真係玩下車就識physic...
唔洗番學啦
即使我宜家讀緊band1 英中,成績中上,我都唔敢好似你咁放鬆..
除非你唔想入大學...又或者大個出黎搵一萬多d養家都養唔起個隻..
我唸你都唔想吧!
唔好哂d咁既時間啦..專心上堂啦!