RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: :::朗仔:::
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我想買部平平地既遙控車上堂玩

deadmatch 發表於 2008-9-25 23:33:26 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-25 23:09 發表
細佬對雙方的睇法令小弟覺得中國人的可悲 竟然有禁多人還保留春秋戰國時代的士農工商的階級觀念 中國人能進步嗎?

現代社會最重要的找到錢 大學生畢業都是10K, 12K 以後想找多D錢要擦鞋 這就是現實
想讀到大學就考 ...

的確可悲。
1. 士農工商的觀念,是商業最cheap...我相信現今都比較少人選做農民吧.
2. 難道有階級就不能進步嗎? 沒有一個標準又如何量度進步呢? 有點沒有邏輯.
3. "擦鞋 這就是現實",那是沒有實力、逃避現實的說法。不是說拒絶擦鞋,但那不是一個手段去找多d錢,只是保持良好的關係。
4. 如果你咁講讀書=考試,但人一出生就係向死亡進發中,簡單來說就是"等死",那人生豈不是等於死亡?以你的邏輯角度來說
5. 我在搞rc時不是會單純買補品的.(只是附加)
有這樣邏輯的人說可悲的確可悲。
師兄原諒我這說話,但我想說出的是你的觀點無邏輯可言.
louis09183 發表於 2008-9-25 23:35:34 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-9-25 23:18 發表

如果玩一玩車就可以學識晒,咁大家都唔駛再讀書

講得岩...
明明自己做錯仲有大條道理搵本書出黎達人...
頂佢唔順...起佢底
AMAT 發表於 2008-9-25 23:38:36 | 只看該作者
原帖由 deadmatch 於 2008-9-25 23:33 發表

的確可悲。
1. 士農工商的觀念,是商業最cheap...我相信現今都比較少人選做農民吧.
2. 難道有階級就不能進步嗎? 沒有一個標準又如何量度進步呢? 有點沒有邏輯.
3. "擦鞋 這就是現實",那是沒有實力、逃避現實的 ...

我淨係知呢,如果一間淨係得擦鞋仔O既公司,佢係唔會有發展,只會步向死亡......
有擦鞋仔.....都要有真係做到O野,有遠見,識得做O野O既人,咁O的擦鞋仔先可以有人養佢開飯......

我做咁耐DESIGN,做擦鞋仔係呢行唔會搵到食O架.......冇料到,好快就俾人炒.
識得擦鞋,加上有料到,咁就可以做得耐做得長.
AMAT 發表於 2008-9-25 23:39:46 | 只看該作者
原帖由 louis09183 於 2008-9-25 23:35 發表

講得岩...
明明自己做錯仲有大條道理搵本書出黎達人...
頂佢唔順...起佢底

佢唔知呢到有好多真係好勁O既人.......
佢以為係佢先讀過PHY CHEM BIO.......
仲要佢講果O的名詞....讀中中......勁極有限.....
AMAT 發表於 2008-9-25 23:41:35 | 只看該作者
講真,講波動學我真係唔識,因為我係讀英中,WAVE我就識.....我都係第一次聽人講波動學.....勁!
AMAT 發表於 2008-9-25 23:43:24 | 只看該作者
另外摩打唔係"熱學"HEAT,係磁力學.

熱只係佢其中一個結果,但成個過程都係同HEAT無直接關係.
DZ110 發表於 2008-9-25 23:43:57 | 只看該作者
如果玩RC學 PHY 係有用過上堂聽呀sir講野
咁仲洗咩番學姐 , 你不如開個post話你唔想再讀書 , 買咩車係屋企玩下過埋o個幾十年算
AMAT 發表於 2008-9-25 23:49:50 | 只看該作者
原帖由 DZ110 於 2008-9-25 23:43 發表
如果玩RC學 PHY 係有用過上堂聽呀sir講野
咁仲洗咩番學姐 , 你不如開個post話你唔想再讀書 , 買咩車係屋企玩下過埋o個幾十年算

講真,真係認真玩車,唔係學到好多PHYSICS O野,係會發現原來自己讀書好多PHYSICS上O既O野可以係過程中用到.....
如計算摩打用電,電池充電等等......

但唔等如乜都可以用讀書物理解釋到.....

例如用咩呔水,地毯場用咩呔水,溫度等等等等.....呢O的唔係一般PHYSICS可以解釋.....

甚至架車用O既油壓油....有時係好反一般學習物理理解.......

讀書就讀書,讀好書玩一O的都冇所謂......
但讀唔好書仲要上堂係到玩車.....之後仲係到詨辯,咁就真係冇乜用.
北極熊 發表於 2008-9-25 23:53:29 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008/9/25 20:24 發表

你生到先講啦!!

我生到學似你咁樣我一定親手練死佢費事害人害物~
frogprince 發表於 2008-9-25 23:56:21 | 只看該作者
原帖由 deadmatch 於 2008-9-25 23:33 發表

的確可悲。
3. "擦鞋 這就是現實",那是沒有實力、逃避現實的 ...

小第提出一個中國人錯的觀念 就是讀書=學習=有學問=有道德=做官=有錢=有地位
但是古今中外的歷史現實都証明是錯的
中國人文化上無進步是因為討厭學習 和有無階級無關
大家大學畢業後還會買書睇的有多少?
北極熊 發表於 2008-9-25 23:56:28 | 只看該作者
原帖由 :::朗仔::: 於 2008/9/25 20:25 發表

我既意思係你生左先諗!!!!!

收啦你回帶犀
JKC710 發表於 2008-9-25 23:57:43 | 只看該作者
TO: 朗仔師兄

我入黎本來都係諗住食下花生就算GA喇, 但係見到你廣闊既視野真係令我大開眼界, 小兄弟, 人地叫你唔好上堂玩RC都係想你好, 唔通係想"扇"你咩, 講真, 玩RC呢個興趣全部野都係建基於金錢上面, 無錢既就睇你點玩, 讀好D書, 令自己將來出路好D, 搵多D錢黎享受下真正RC啦, 唔通上堂圍住MISS玩既搖控車仔就係你心中既RC??? 老士D講句, 苦口良藥利於病, 忠言逆耳利於行.就睇你領悟到幾多啦~

JKC710 發表於 2008-9-26 00:09:14 | 只看該作者
上堂玩RC話對PHY有幫忙................  試問有幾多人睇PLAYBOY係為左學好英文...............
啊甘 發表於 2008-9-26 00:09:46 | 只看該作者
大家........唔該唔好再嘈交       請到吹水區啦
frogprince 發表於 2008-9-26 00:15:56 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-9-25 23:38 發表

我淨係知呢,如果一間淨係得擦鞋仔O既公司,佢係唔會有發展,只會步向死亡......
有擦鞋仔.....都要有真係做到O野,有遠見,識得做O野O既人,咁O的擦鞋仔先可以有人養佢開飯......

我做咁耐DESIGN,做擦鞋仔係呢行唔 ...

C HING的環境似明朝永樂年間的政治氣候 永樂的時候是順我者昌的年代 但是擦鞋工夫點勁官員交唔到功課一樣斬 所以才有永樂盛世 那個年代是不正常的 十六個明朝皇帝中有九個唔識字 所以明朝正常是由太監(正式擦鞋仔)當權
AMAT 發表於 2008-9-26 00:23:19 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-26 00:15 發表

C HING的環境似明朝永樂年間的政治氣候 永樂的時候是順我者昌的年代 但是擦鞋工夫點勁官員交唔到功課一樣斬 所以才有永樂盛世 那個年代是不正常的 十六個明朝皇帝中有九個唔識字 所以明朝正常是由太 ...

我唔知咩朝代係點,我淨係知係宜家香港呢個社會,讀書唔得,會考唔得呢,呢O的人出嚟唔會搵到食.
原始人開始人都要食O野,咁係咪我地宜家仲食O野係進化大倒退呀?
justinwan 發表於 2008-9-26 00:31:48 | 只看該作者
大家吾洗講咁多野...一個人覺得加減乘除已經夠用既話, 仲有得救?, 直頭係垃圾la ..姐係佢根本無諗過讀中6 /大學la , ...佢SCAN 野咁叻, 一年後SCAN 張會考CERT 出來大家睇下......最後一年會考,我睇下佢點死.....

不知所謂, D 思想幼稚到無可救藥地部,  LEE D 死靚仔都仲未知HK 今時今日咩狀况,  考吾好出來做咩,做M 記  $1X /鐘都要同d 弱智爭..中文不識英文不懂, 國語就更加大穫.....一個鬼佬, 自由行都玩殘你.,搵幾千$個月,睇下有d 咩將來...仲話日常生活, 我驚你正常生活都難.......行出mk 一街都係lee d 垃圾.....

我如果生個仔係咁樣, 我真係丟佢出街算數......
louis09183 發表於 2008-9-26 00:35:33 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-9-26 00:23 發表

我唔知咩朝代係點,我淨係知係宜家香港呢個社會,讀書唔得,會考唔得呢,呢O的人出嚟唔會搵到食.
原始人開始人都要食O野,咁係咪我地宜家仲食O野係進化大倒退呀?

我認為根本佢就一開始就認為...宜家讀physic,chem,bio係多此一舉..
佢仲係覺得中英數三科夠佢用一世...
所以先會咁唔珍惜上堂的時間...
講真,中二中三個時我都有咁唸過..
覺得讀d中西史讀黎都廢...
因為出到黎做野,無理由見工會問你邊位邊個皇帝殺左邊條友,簽左d乜條約..
不過後來我終於發覺,讀左既,係自己的...
唔係為考試,唔係為工作,而係為自己..
出到黎成班fd,講起d歷史野都搭到幾句..
好過你乜都唔識...
如果中英數真係夠佢用,咁大個做m記啦...
真係夠哂用...
學amat兄話..
是但搵份高收入少少個d乜乜師..
無番咁上下學識都唔洗指意做..
中英數?!唔多夠用啵..
是但整條dy/dx比你都停哂手..
做出黎做野ar?!
(有吹水成份,在此道歉...對不起各位板主)
因為實在太看不過這位中五學生的態度
justinwan 發表於 2008-9-26 00:35:52 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2008-9-26 00:23 發表

係你讀都未必得, 吾讀就一定吾得....一街都大學生, 搵8000 個月, 中五果d 點?係連競爭既機會都無就比個社會out 左.....
C.朗拿度 發表於 2008-9-26 00:40:02 | 只看該作者
原帖由 justinwan 於 2008-9-26 00:31 發表
大家吾洗講咁多野...一個人覺得加減乘除已經夠用既話, 仲有得救?, 直頭係垃圾la ..姐係佢根本無諗過讀中6 /大學la , ...佢SCAN 野咁叻, 一年後SCAN 張會考CERT 出來大家睇下......最後一年會考,我睇下佢點死.....

...

講野留返d餘地…全香港咁多中五畢業? 全部都係垃圾?
唔係讀過大學就大晒既,讀過大學就睇唔起人?