RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <穿越砌機分享>300小六軸+3S+10A+1806+5吋+CC3D+808......

樓主| 法師傅 發表於 2015-5-29 10:24:21 | 只看該作者

穿越左幾次 , 仲未散曬 , 有番D信心 !!!
比D老友話仲唔加燈唔同我玩 , OK , 即刻加番

係呢個位加呢隻小硬燈條 , 5050 , 夠曬光

6色隨時可轉 , 有5V/12V選擇 , 今次我用12V直接底板拎電 !
先加長尾板果2粒M2.5螺絲 , 用索帶扎住佢 ,
係索帶同鋁柱中間就可SIP條硬燈條入去 !
我唔用白色板藍天果隻係因為鋁柱會遮左中間粒燈 ,
又要注意燈條有無HI倒後槳 , 走位有限 !
kAyue 發表於 2015-5-31 19:46:00 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-7 20:35
係咪用CC3D ? 近日都搵左好多資料 , 好多人出事都係因為CC3D對6軸0既SUPPORT未夠好而已 !

...

係CC3D呀,同埋飛到抽抽地咁...
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-31 23:13:00 | 只看該作者
kAyue 發表於 2015-5-31 19:46
係CC3D呀,同埋飛到抽抽地咁...

應該係SETTING問題 , RD290好多人玩 , 都無事 !
6軸比4軸定好多 , 你睇我條片 , 好似航拍咁 , 飛得好舒服 ...
hanghang628 發表於 2015-6-16 14:05:25 來自手機 | 只看該作者
想請教法師傅,呢架六軸如果砌黎當航拍好吾好,有興趣整番架,好中意自己砌機!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-16 15:25:08 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-16 14:05
想請教法師傅,呢架六軸如果砌黎當航拍好吾好,有興趣整番架,好中意自己砌機! ...

HI ~
6軸比4軸穩定 , 航拍效果應該唔錯 ,
但如果用原裝設計擺位0既話 , MOBIUS 808 120度鏡頭 ,
前2槳都入鏡 , 少少咁 , 睇你介唔介意 ,
FPV就問題不大 , 對槳轉緊都唔太明顯 ,
航拍睇片就影響左畫面觀感 ~
或者DIY改改隻 808 放前D ?

hanghang628 發表於 2015-6-16 17:33:46 | 只看該作者
多謝法師傅解答,基本我都系比較考慮穩定既問題,始終都系出接觸無耐,玩過H107D後覺得穩定性都一般,當然如果要專業可以買DJI果d,但我中意自己DIY,又見到法師傅甘好人出曬教學,可以指教下,哈哈!請問FPV mon有無好d推介?
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=45205608972
呢個link既套裝得唔得?等我可以參考下,唔該曬法師傅!
chung212 發表於 2015-6-16 20:32:26 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-16 17:33
多謝法師傅解答,基本我都系比較考慮穩定既問題,始終都系出接觸無耐,玩過H107D後覺得穩定性都一般,當然 ...

FPV套裝好抵
如果嫌個mon唔靓可以叫佢轉鹰眼
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-16 21:03:13 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-16 17:33
多謝法師傅解答,基本我都系比較考慮穩定既問題,始終都系出接觸無耐,玩過H107D後覺得穩定性都一般,當然 ...

PNP 套裝都係果D野 ... 例如CC3D 銀燕1806 樂天10A ... 價錢都OK !
FPV 套裝 , 好唔好就見仁見智 , 我就唔鐘意TS5823 , 唔夠力水 ,
一個人去森林玩就OK , 多幾個人/城市多干擾好易雪花 !!!
同SIZE換隻鷹眼MINI 500MW 穩陣D !
而隻808 , 問清楚係100度定120度 , 鐘意幾WIDE而選擇 ! (見佢散賣808係100度)
hanghang628 發表於 2015-6-16 23:15:11 來自手機 | 只看該作者
我都覺得fpv d野差d,我打算自己執好d,始終我想玩穩定航拍,要靚d哈哈
hanghang628 發表於 2015-6-16 23:15:45 來自手機 | 只看該作者
多謝兩位師兄解答!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-17 10:18:10 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-16 23:15
我都覺得fpv d野差d,我打算自己執好d,始終我想玩穩定航拍,要靚d哈哈

我覺得就係隻圖傳發射差DD姐 , 200mw力水已唔太夠 , 仲有睇價錢都知 , 一分錢一分貨 !
錄影方面 , 808都唔錯 , 主要又輕又細 !
要畫質再好D , 用GOPRO要無反OR砌部大D 0既機 , 又係錢可解決問題

hanghang628 發表於 2015-6-17 14:13:05 來自手機 | 只看該作者
圖傳我買左另外一個1000mw歐姆威既,想拍野要落本哈哈,其實我執執下都差唔多買部dji P2
hanghang628 發表於 2015-6-17 14:23:37 來自手機 | 只看該作者
大機我吾考慮住啦主要屋企無位哈哈,太多玩具,就係貪呢部細,六軸,岩自己口味,808我係另一間買左120度廣角版,好期待,砌機要請教法師傅啦
hanghang628 發表於 2015-6-17 15:02:08 來自手機 | 只看該作者
另外想請教呢部ls300裝吾裝到naza m lite 加gps呢?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-17 15:53:18 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-17 14:13
圖傳我買左另外一個1000mw歐姆威既,想拍野要落本哈哈,其實我執執下都差唔多買部dji P2 ...

1000mw歐姆威 ?
有埋散熱扇 , 又重又大隻 , 塞倒入機其他野擺位有難度播  ......
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-17 16:01:38 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-17 15:02
另外想請教呢部ls300裝吾裝到naza m lite 加gps呢?

NAZA大隻D仲有BEC ,照睇我果隻 , 唔裝OSD又唔洗5V UBEC ,
用NAZA應該或者可能都無問題0既 ...
但你另外隻1000MW圖傳 ... 唔知點放了 , 你諗諗 !!!
再唔掂 , 或者你要加高中間層 !!!

hanghang628 發表於 2015-6-17 17:23:20 | 只看該作者
試試先lor哈哈,加高我想ok既,加d墊片去墊高,慢慢砌慢慢搵計,我怕唔穩定jar,技術差
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-17 17:58:06 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-17 17:23
試試先lor哈哈,加高我想ok既,加d墊片去墊高,慢慢砌慢慢搵計,我怕唔穩定jar,技術差 ...

有DIY心機就咩都得 , 加油
唔會唔穩定0既 , 6軸升力夠曬爆 , 係未知到時你架機飛倒幾多分鐘姐  !
因為我見你隻圖傳成50g重 ... 如果加埋naza + gps , 都幾係野 ....
hanghang628 發表於 2015-6-17 18:10:24 | 只看該作者
飛控我都系用番CC3D姐,不過好奇問下部野裝唔裝到naza呢d高級野哈哈,有心機讀要有法師傅你呢D朋友有商有量就實搞掂啦,宜家等緊貨到,到時體下飛到幾耐
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-18 10:58:12 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-17 18:10
飛控我都系用番CC3D姐,不過好奇問下部野裝唔裝到naza呢d高級野哈哈,有心機讀要有法師傅你呢D朋友有商有量 ...

好啦 , 到時到你分享下