RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <穿越砌機分享>300小六軸+3S+10A+1806+5吋+CC3D+808......

樓主| 法師傅 發表於 2015-7-25 21:28:48 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-24 18:11
法師傅果然心水清,插岩後終於搞掂油門行程,但系有兩個摩打轉速唔系好match,2號好慢,時轉時唔轉,四號就 ...

用X合1成功6隻電變較完油門行程 , 正常轉速唔會有咩大分別 , 最低同步油門就要係CC3D軟件入面再SET!
你都係用銀燕1806+樂天10A ?

大油門時停左長響果隻 , 獨立較油門行程時測試大油門都係咁 ?
hanghang628 發表於 2015-7-26 12:44:35 來自手機 | 只看該作者
尋晚試左成晚,應該係d螺絲頂到,宜家搞掂可以駁飛控試啦,但我d摩打開得耐有膿味,好驚
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-26 12:49:49 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-26 12:44
尋晚試左成晚,應該係d螺絲頂到,宜家搞掂可以駁飛控試啦,但我d摩打開得耐有膿味,好驚 ...

yes , 上螺絲前度下位 , 機臂+摩打螺絲座厚度幾多 , 最好突唔多過1mm ,
可用電筒照下睇下入面頂唔頂 , 之前我都頂死左一隻摩打 !!! 砌多幾架就有經驗

hanghang628 發表於 2015-7-26 14:44:07 來自手機 | 只看該作者
我都係銀燕1806加樂天10A,我用左2mm蕉插,所以焊線花左吾少時間,哈哈
hanghang628 發表於 2015-7-26 23:05:57 | 只看該作者
岩岩駁CC3D飛控試機,發覺2號同4號摩打一轉就有好大陣膿味,一摸超熱,再轉實唔掂,我想應該焊接做得唔好或者有野燒左,又要淘野啦,但唔知系咪真系摩打壞,會唔會系電變或者其他野呢?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-27 09:56:01 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-26 23:05
岩岩駁CC3D飛控試機,發覺2號同4號摩打一轉就有好大陣膿味,一摸超熱,再轉實唔掂,我想應該焊接做得唔好或 ...

係咪螺絲頂傷左果2隻 ? 咁果2隻電變有無好熱 ?或者要借一組正常0既電變摩打同以上2組交換試下 , 睇下問題係邊 !

我覺得係摩打出問題 , 要係電變有膿味好多時都會有白煙 !!!
再試唔好咁大油門 , 否則摩打出事 , 電流會頂死電變 , 到時就真係出白煙了
hanghang628 發表於 2015-7-27 13:12:00 | 只看該作者
電變無熱,無出煙,應該系摩打出事,因為我忘記講摩打出白煙了哈哈,手上無多餘電變同摩打,所以試唔到,不過玩得都要買定d後備啦,我唔會放棄,飛系夢想哈哈哈
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-27 13:14:58 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-27 13:12
電變無熱,無出煙,應該系摩打出事,因為我忘記講摩打出白煙了哈哈,手上無多餘電變同摩打,所以試唔到: ...

摩打出白煙 , 應該係螺絲頂傷左啦 , 唔洗問呀貴, 換左佢就OK , 加油
hanghang628 發表於 2015-7-27 14:31:36 | 只看該作者
岩岩拆左果兩只摩打出黎望,羅燈照入面,嘩入面有部門銅線已經膿左,真系唔使問阿貴
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-27 17:23:08 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-27 14:31
岩岩拆左果兩只摩打出黎望,羅燈照入面,嘩入面有部門銅線已經膿左,真系唔使問阿貴 ...

算啦, 果2隻摩打留番個子彈頭 / 頂殼 做零件啦
hanghang628 發表於 2015-7-29 12:42:03 來自手機 | 只看該作者
係啦無計,另外想問如果係我焊野焊得吾好,會吾會買摩打番黎一插就燒埋新果隻?係咪最好重新焊過?
hanghang628 發表於 2015-7-29 22:04:21 來自手機 | 只看該作者
好感動啊法師傅,今日買左新摩打,終於搞掂曬油門,d聲好好聽,正常摩打聲一聽就知正常,出去飛既日子不遠了,另外亦都發覺有d位之前焊得吾係幾好,重新焊過,宜家熟手左快左好多,不過都要吾該法師傅肯教!
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-30 10:19:31 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-29 22:04
好感動啊法師傅,今日買左新摩打,終於搞掂曬油門,d聲好好聽,正常摩打聲一聽就知正常,出去飛既日子不遠 ...

焊錫都無咩0既 , 盡量大大PAT咁包住曬D線見唔倒線心
& 填滿可以食倒錫0既位置就OK ...
記住要HI少少松香 , D錫會上得圓滑好多 !!!

hanghang628 發表於 2015-7-31 10:20:43 來自手機 | 只看該作者
想請教我部機焊左個5v bec,我將bec插接收駁左飛控後係咪就自動有電比飛控,定係bec插飛控,飛控比電接收呢?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-31 11:36:12 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-31 10:20
想請教我部機焊左個5v bec,我將bec插接收駁左飛控後係咪就自動有電比飛控,定係bec插飛控,飛控比電接收呢 ...

5V BEC > 飛控 > 接收
因為6軸用曬飛控6個信號+地線 , 可以是旦一個地線唔要 , 即係 +/- 留比BEC 5V輸入
leeghk 發表於 2015-9-9 20:40:19 來自手機 | 只看該作者
我比較另類,用APM 飛控加數傳。用部舊S3做監控。試飛成功,很過癮。
 樓主| 法師傅 發表於 2015-9-10 10:21:51 | 只看該作者
leeghk 發表於 2015-9-9 20:40
我比較另類,用APM 飛控加數傳。用部舊S3做監控。試飛成功,很過癮。

好呀 , 6軸力水夠 , 加多dd野重dd都仲好好飛
bensoncfmak 發表於 2015-9-18 20:14:49 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-29 10:24
穿越左幾次 , 仲未散曬 , 有番D信心 !!!
比D老友話仲唔加燈唔同我玩 , OK , 即刻加番

想問問法師傅海綿腳點整?好似好緩震咁.
 樓主| 法師傅 發表於 2015-10-9 11:29:56 | 只看該作者
bensoncfmak 發表於 2015-9-18 20:14
想問問法師傅海綿腳點整?好似好緩震咁.

應該一睇就明吧

買細碼膠架棉條 , CUT 短佢 , 入面塞條比棉條短DD 0既尼龍柱用萬能膠痴死佢 ,
最後用M3螺絲固定係機架上 , 因為尼龍柱短過棉條短 , 棉條就有減震作用 !!!

pdaman 發表於 2015-10-10 16:56:47 | 只看該作者
要請教下,我有支Devo 7e 控係之前跟MiniCP套裝買的,咁支控可唔可以用黎玩呢種機? 咁接收會邊隻model?