RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 30612|回復: 121
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <穿越砌機分享>300小六軸+3S+10A+1806+5吋+CC3D+808......

法師傅 發表於 2015-5-5 01:48:53 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

...... 初試小六軸
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-5 01:49:11 | 只看該作者

<B> 淨 機 架 試 砌__________.

# PCB底板 , 加上接駁螺絲及腳架
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-5 01:49:29 | 只看該作者

<C> 砌 機 分 享 及 組 件 清 單 __________.

其實早一星期已駁好電變飛控及試飛 , 但試飛失敗 ,
低轉速起動ok , 比多少少離地1吋以上就立即反機 ,
唔知邊幾隻摩打轉速亂曬龍 , 完全超出自穩0既力量 ,
當時硬件係銀燕12A電變 + 銀燕1806摩打 ,
CC3D 用呢隻 "六軸X" 機型 ~
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-5 01:50:00 | 只看該作者

<D> 相 片 / 視 頻 分 享__________.

**NEW **
20150518 @  六軸 LS300 FPV 穿越屯門
zenhoho 發表於 2015-5-6 12:23:27 | 只看該作者
嘩!有新野睇! Support
hobig 發表於 2015-5-6 20:20:25 | 只看該作者
強烈要求SET PID教學  THX~~~~~
kAyue 發表於 2015-5-7 19:19:30 來自手機 | 只看該作者
試過砌rd290 起飛震過羅白臣……一段時間之後,拆機收場
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-7 20:35:53 | 只看該作者
kAyue 發表於 2015-5-7 19:19
試過砌rd290 起飛震過羅白臣……一段時間之後,拆機收場

係咪用CC3D ? 近日都搵左好多資料 , 好多人出事都係因為CC3D對6軸0既SUPPORT未夠好而已 !

taktaktt 發表於 2015-5-8 00:24:35 | 只看該作者
法師兄好期待你出品六軸
ng3c 發表於 2015-5-8 17:00:33 | 只看該作者
又有新野睇
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-9 09:36:32 | 只看該作者
zenhoho 發表於 2015-5-6 12:23
嘩!有新野睇! Support

thankyou砌機分享開始更新!

taktaktt 發表於 2015-5-10 01:35:51 | 只看該作者
唔明個(因為樂天10A 既5V BEC , 所以另加UBEC 5C 供電比CC3D )5v 係電壓5c係?
littlestep 發表於 2015-5-10 03:49:09 | 只看該作者
呢隻野超級玻璃機, 我裝3隻虫仔都係一炒即tot ....仲要係散哂個隻.
比人丙到飛起....

簡直人生污點...
solaris8x86 發表於 2015-5-10 07:30:29 | 只看該作者
littlestep 發表於
呢隻野超級玻璃機....

你對人吔啲努力咁唔留情...一句比你踏死...
Batmanlun 發表於 2015-5-10 09:24:09 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-5-10 03:49
呢隻野超級玻璃機, 我裝3隻虫仔都係一炒即tot ....仲要係散哂個隻.
比人丙到飛起....

師兄....講到散個隻,真係想問吓你點炸法....虫仔係咩?~~蝉?..願聞其詳
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-10 11:52:24 | 只看該作者
littlestep 發表於 2015-5-10 03:49
比人丙到飛起....

哈 , 多謝提點 , 我會飛慢D XDDD 炸散左一定分享下 ~

我早期都聽過有人話一炸就散 , 不過係四軸果隻 !
呢隻六軸 , 玩0既人唔算太多 , 大6群組果邊我識幾個C兄有玩呢架 ,

追左佢地一排 , 見佢地玩得幾好 , 高速FILP咩都玩齊 , 又無咩投訢 , 試下LAW ~
都係果句 , 男人野 , 想玩就玩 , 衰左先算 XDD

樓主| 法師傅 發表於 2015-5-10 11:53:46 | 只看該作者
taktaktt 發表於 2015-5-10 01:35
唔明個(因為樂天10A 既5V BEC , 所以另加UBEC 5C 供電比CC3D )5v 係電壓5c係?

打錯字 , 已更正 , SORRY !

>>> 因為樂天10A 無5V BEC , 所以另加UBEC 5V 供電比CC3D
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-10 12:01:04 | 只看該作者
solaris8x86 發表於 2015-5-10 07:30
你對人吔啲努力咁唔留情...一句比你踏死...

無野0既 , 邊有咁易死 ,玩左咁多年玩具 , 幾貴幾好0既野都有人插 , 慣了 !
都係果句 , 男人玩具 ,  想玩就玩 , 唔岩玩就轉會 , 世界好大的 XDDDD

玩穿越 , 預左炸 , 炸爛換過架 , 好閒
放心 , 炸爛我一定上黎分享下
 樓主| 法師傅 發表於 2015-5-10 12:12:48 | 只看該作者
Batmanlun 發表於 2015-5-10 09:24
師兄....講到散個隻,真係想問吓你點炸法....虫仔係咩?~~蝉?..願聞其詳

呢位C兄我好有印像 ,  用發泡膠做PUMPER 保護隻CAM  
http://rc-evo.com/xbbs/thread-345638-1-1.html
http://rc-evo.com/xbbs/thread-344991-1-1.html
littlestep 發表於 2015-5-10 19:26:02 | 只看該作者
法師傅 發表於 2015-5-10 12:12
呢位C兄我好有印像 ,  用發泡膠做PUMPER 保護隻CAM  
http://rc-evo.com/xbbs/thread-345638-1-1.html ...

就係羅......浪費哂o的心機...
我就係好like 異型機種先選擇佢..

結果又重, 用料極差,腳架design 有點弱智,分電板癈o既, 飛飛下自己燒斷.  電路非用沉金,大電流必死.(10a內都頂唔到)
o的臂好睇唔好食, 脆到福街, 所為夾層玻纤,一炒好似餅乾咁碎哂, 想醫都冇得醫..
你以為要好大力咩........細細力就散哂..

ls 呢間hi野 累我冇哂面......返去同廠家訴仲要串77 ,賣價又貴, 人地qav250 同 torot 250 高過燈柱插地都冇事. 呢隻野輕輕掛下網就四分五列....
唔火滾就奇...