RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 法師傅
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[專題分享] <穿越砌機分享>300小六軸+3S+10A+1806+5吋+CC3D+808......

jr200 發表於 2015-6-19 12:29:25 | 只看該作者
法師傅見你部機咁掂, 我又想出部, 但自己咩都冇。 見到有CHING分享淘寶LINK
http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=45205608972
想買FPV套餐,
圖傳換 - 鹰眼5.8G 600mw
MON換 - 鹰眼锐视显示屏, 但唔知邊個版本比較好
808#16 - 去別家120度鏡頭
遙控, 電池, 充电器, 有冇好D推介, 唔該曬法師傅!
hanghang628 發表於 2015-6-21 11:12:48 來自手機 | 只看該作者
師兄都有興趣,我可以答下既,遙控我都係買華科爾devo7,電池我買格氏電3s2200mah,充電器我覺得普通B6差機夠曬,飛機電無車仔甘貴我覺得差機可以吾使甘勁哈哈
 樓主| 法師傅 發表於 2015-6-22 11:34:45 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-6-21 11:12
師兄都有興趣,我可以答下既,遙控我都係買華科爾devo7,電池我買格氏電3s2200mah,充電器我覺得普通B6差機 ...

YES , 我都係DEVO7 , 呢D細機仔夠玩 , 幾百蚊超值 !

jr200 發表於 2015-6-30 13:53:01 | 只看該作者
剛剛砌好部機, 但仲差小小野
jr200 發表於 2015-7-2 12:53:56 | 只看該作者
法師傅想下你果塊碳頂板係邊間買, 可否PM我, 謝謝
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-2 14:35:31 | 只看該作者
jr200 發表於 2015-6-30 13:53
剛剛砌好部機, 但仲差小小野

差圖傳 ?
一步一步黎啦 , 試飛左先 , 再慢慢加野上去
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-2 14:37:03 | 只看該作者
jr200 發表於 2015-7-2 12:53
法師傅想下你果塊碳頂板係邊間買, 可否PM我, 謝謝

都係LS機架官方店 , 頂板佢好似無放出黎 , 你直接問店主吧

jr200 發表於 2015-7-2 15:52:25 來自手機 | 只看該作者
已成功起飛、 仲差osd 同led
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-3 14:52:06 | 只看該作者
jr200 發表於 2015-7-2 15:52
已成功起飛、 仲差osd 同led

good !!!得閒飛幾轉 , 放d片上黎分享下
hanghang628 發表於 2015-7-22 23:09:56 | 只看該作者
最近比較忙,架機宜家先開始砌,之前位師兄砌完飛埋啦已經哈哈,今日焊接好曬電變同摩打,發覺BEC我唔系好知焊落邊度出電比接收同飛控,線路方面搞唔清,想請教法師傅d線路系點駁?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-23 11:34:14 | 只看該作者
hanghang628 發表於 2015-7-22 23:09
最近比較忙,架機宜家先開始砌,之前位師兄砌完飛埋啦已經哈哈,今日焊接好曬電變同摩打,發覺BEC我唔系好 ...

bec你用邊隻 ? 轉5V 比飛控 ?

in 就直接係底板是旦一組+/- , 穩陣D最好係焊電池個位拎電 !
5V out  +/- 直去飛控 , 是旦一隻電變淨要信號 , 唔洗地線 , 即係留番+/- 比BEC 5V 就OK

hanghang628 發表於 2015-7-23 11:54:24 來自手機 | 只看該作者
唔該法師傅,我電池位體你圖係焊左比圖傳,ubec我唔知係邊隻,影張相你體,我焊左落一號電變位,另外我想問圖傳鏡頭係咪要另加12v bec,甘咪好多電哈哈,圖傳鏡頭我用sony700,808相機係咪係原本個bec度再拉多條線?
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-23 12:24:38 | 只看該作者

無所謂 , 呢執底板好簡單 , 只係拖板咁將你電池D電分比6隻電變用 ,
其實個個位都可拎電 , 只係感覺上係番焊電池位果度拎會直接D !
再講 , 其實佢應該加多1-2組分電位比大家焊其他野 ...

我果架 , 好似最後係焊電池位加左2組線 ,
1組係比5V BEC , 分5V比 CC3D !
另1組就1開2比LED & 窮人OSD , SONY CCD CAM & 圖傳都可係窮人OSD拎電

你電池用3S 就無所謂 , 家陣大大大多數硬件都食倒7-16V ,
話只可用12V 果D 硬件 (例如CCD CAM) 用3S 叉爆有12.6 都唔會有問題
hanghang628 發表於 2015-7-23 18:04:17 | 只看該作者
唔該法師傅解答,你比喻好似拖板甘我就明曬,可以就番位邊度方便就焊邊度,BEC我買左幾只,應該夠用,買左就用埋,宜家明曬,今晚繼續搞下部機先!
hanghang628 發表於 2015-7-23 21:54:28 | 只看該作者
唔好意思法師傅,我頭先打算校準油門行程,但系一接電就六只摩打一齊 bi bi bi不停響,完全唔知mud事,請問可能mud問題?
hanghang628 發表於 2015-7-23 21:56:40 來自手機 | 只看該作者
我係甘樣駁線,用8合一油門校準
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-24 00:27:46 | 只看該作者

701接收 ?  見你8合1好似吉左落 ELEV , 油明應該係THRO !!!
過程係 : 控推100%油門 > 通電 > 電變BI一聲就拉最低油門 > 電變再BI ... 就攪掂

victorspc 發表於 2015-7-24 01:24:57 | 只看該作者
各位師兄,我今日都砌緊呢隻小六軸!不過小弟家細,唔多敢係家試機

動力已經上左,離左一兩下地,不過唔夠位tune 機,槃已經爛左少少。

想買法師傅知唔知華記控要點先可以用到mix 或fmod的三段開關?另外紅色反時針轉的motor是否用反槃?我係CC3D要reverse晒油門外的3支stick先係正常方向,好怪。
 樓主| 法師傅 發表於 2015-7-24 11:29:09 | 只看該作者
victorspc 發表於 2015-7-24 01:24
各位師兄,我今日都砌緊呢隻小六軸!不過小弟家細,唔多敢係家試機

動力已經上左,離左一兩下地,不過唔夠位tun ...

地方細真係唔好試機 , 整倒人整倒屋企野又易炸爛機 .... 小心呀 !!!

---

如果你係下圖咁樣插 , 就係用GEAR 個CHANNEL去玩3段開關
hanghang628 發表於 2015-7-24 18:11:42 | 只看該作者
法師傅果然心水清,插岩後終於搞掂油門行程,但系有兩個摩打轉速唔系好match,2號好慢,時轉時唔轉,四號就大油門時停左長響,系mud問題,重新set油門都系甘