RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fd123
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DONE:AD-RC02 LED Lighting System #1

樓主| fd123 發表於 2015-1-13 15:51:31 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-1-13 09:52
fd兄,其實對於不同車嘅玩家出不同嘅模式仲好!我比較喜歡像真,其實開關1同2會常用。如果一套有1同2,另一 ...

Sam兄,分開出反而限制左大家的靈活性,假設我買左套只有開關1同2的燈,有日無神神想加組燈,甘就出事啦,又要俾錢買過套。如果我買既系4組,一直只用開關1同4,多出既2組對我冇壞架,可以用亦可以唔用。所以因應不同玩家需要,只可以講盡量去滿足啦~

俾個合理的目標價出黎,睇下有冇雞會做到~

sam529 發表於 2015-1-13 15:55:57 來自手機 | 只看該作者
fd兄,咁又係。就一至四啦!sam
sam529 發表於 2015-1-13 15:58:32 來自手機 | 只看該作者
我係驚搞到成套好貴!
sam529 發表於 2015-1-13 16:04:08 來自手機 | 只看該作者
如果好似我咁,用開,整完就唔會再轉,咁返而買多咗幾樣冇用嘅功能。我覺得有基本版,同豪華版其實係必要!你都可以睇到市場上邊一類用家係主導。
 樓主| fd123 發表於 2015-1-13 16:04:29 | 只看該作者
kiying 發表於 2015-1-13 12:05
可以加到搞機嗎?直插燈組攞電和控制
應該會比貨車套燈平嗎?
預我一套

Good Question! 系套燈之後我想做既野就系搞基,Oh NO!! 系搞機的控制。個plan就系將貨車果三組獨立摩打抽出來,任由大家去搞機 ,搞水撥,唔知仲有咩搞啊etc,所以點操作或者想點設定個摩打SERVO都可以俾多D意見。

拆開就一定會平,哩個放心!
sam529 發表於 2015-1-13 16:04:42 來自手機 | 只看該作者
如果好似我咁,用開,整完就唔會再轉,咁返而買多咗幾樣冇用嘅功能。我覺得有基本版,同豪華版其實係必要!你都可以睇到市場上邊一類用家係主導。
sam529 發表於 2015-1-13 16:10:46 來自手機 | 只看該作者
目標價就冇啦,唔識電子嘢!不如你睇下做到唔同模式成本係幾錢,之後你接受食水幾深先肯做,再比個大約零售價出來睇下!sam
 樓主| fd123 發表於 2015-1-13 16:32:54 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-1-13 16:10
目標價就冇啦,唔識電子嘢!不如你睇下做到唔同模式成本係幾錢,之後你接受食水幾深先肯做,再比個大約零售 ...

依家仲系傾緊操作,LED,用料未計,好多野都未定案!拍板後條數就出到啦。實數答你唔到住~

照依家哩套野甘去睇啦~平過市面既應該冇問題! 可以平幾多就定晒上邊既野先! 出左SAMPLE就答到你約數

sam529 發表於 2015-1-14 16:04:00 來自手機 | 只看該作者
謝謝fd兄!
 樓主| fd123 發表於 2015-1-14 23:32:26 | 只看該作者

價錢就下一步先傾。目標仍然是基本版的價錢,豪華版的覆蓋。

講番開關次序先~為左方便埋解,整左幾張圖出黎(系一樓),顯示不同燈位的暫定預設。

其實開關2 和 3 一定系獨立,一開一關就OK啦!相信哩個位都差唔多

基於不同車款的設計,車燈的多寡不一,為增加用家靈活性,插座不會跟燈名,而改用插座A和插座B

開關1 :

插座 A ON +插座B OFF  >> 插座B ON +插座A OFF >> A+B ON     >> ALL OFF

[除了大燈,Brake燈,Pilot 燈,左/右指揮燈及後波燈會指定插座外,其餘插座不會命名。燈位名稱視乎個人擺放,開關先後視乎插入A定B]

eg:
玩法1)我將已安裝好的霧燈插入插座A ,側燈插入插座 B
開關先後次序  : 霧燈 ON + 側燈 OFF  >> 側燈 ON + 霧燈 OFF  >> 霧燈+ 側燈 ON >>ALL OFF

玩法2)我將已安裝好的車頂射燈插入插座A ,低燈插入插座 B
開關先後次序  : 車頂射燈ON + 低燈 OFF  >> 低燈 ON + 車頂射燈 OFF  >> 低燈+ 車頂射燈 ON >>ALL OFF

玩法靈活,按個人喜好N種配搭。

新手問路,俾多D意見
sam529 發表於 2015-1-15 11:18:05 來自手機 | 只看該作者
Ok喎,應該係插座。即係有多兩組燈組控制。只係用家插乜落去。sam
 樓主| fd123 發表於 2015-1-15 15:52:39 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-1-15 11:18
Ok喎,應該係插座。即係有多兩組燈組控制。只係用家插乜落去。sam

有冇D仲OK D既方法啊~如果唔系就照哩個架啦~

OKOK~我改番插座。新手打錯字~
 樓主| fd123 發表於 2015-1-24 18:57:58 | 只看該作者
更新下先,做緊軟件開發,有進度再更新

登錄/註冊後可看大圖
sam529 發表於 2015-1-28 17:11:53 來自手機 | 只看該作者
幾時有,我地比過意見有冇特價先!sam
 樓主| fd123 發表於 2015-1-28 18:03:46 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-1-28 17:11
幾時有,我地比過意見有冇特價先!sam

我諗農歷新年前後應該出到樣板,如果可以既價錢可以平就做平,甘樣大家Happy~

多口問句啊,差唔多功能,最平幾銀買到啊~
sam529 發表於 2015-1-28 23:07:38 來自手機 | 只看該作者
其實始終係燈組控制,我諗一百至百五會多人花錢。做到一百樓下最好。如果二三百買個燈組控制,我都未必捨得。sam:shakehand
 樓主| fd123 發表於 2015-1-29 00:00:33 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-1-28 23:07
其實始終係燈組控制,我諗一百至百五會多人花錢。做到一百樓下最好。如果二三百買個燈組控制,我都未必捨得 ...

都系八掛下者~過多陣就知大約幾多銀~

過兩日試車先,軟件冇問題就到硬件~

sam529 發表於 2015-1-29 06:35:09 來自手機 | 只看該作者
Fd師兄,好勁!謝謝你嘅努力,希望成功!我地有平靚正燈組控制用!sam
711leung 發表於 2015-1-29 09:01:22 | 只看該作者
希望成功
kiying 發表於 2015-1-29 09:03:33 來自手機 | 只看該作者
看功能和效果啦,$3-500,我個人覺得ok的