RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fd123
收起左側

DONE:AD-RC02 LED Lighting System #1

樓主| fd123 發表於 2015-1-29 09:20:11 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-1-29 06:35
Fd師兄,好勁!謝謝你嘅努力,希望成功!我地有平靚正燈組控制用!sam ...

多謝先,有冇好野要睇班engineer。哩套野難度不大,系點做到user friendly 同邊d功能要同邊d唔要,所以新手上黎問問路

樓主| fd123 發表於 2015-1-29 09:33:22 | 顯示全部樓層
kiying 發表於 2015-1-29 09:03
看功能和效果啦,$3-500,我個人覺得ok的

基於哩套野既功能如果賣3-500我覺得貴左少少,

想要咩功能講出黎研究下,套野既效果微調晒先
goodwind 發表於 2015-1-29 09:37:00 來自手機 | 顯示全部樓層
十卜樓主,少少意見: 1, 有後波聲的話,可唔可以有埋 響按聲?(有少少貪心:->)
tunagt 發表於 2015-1-29 12:57:56 | 顯示全部樓層
Hi
Good News
 樓主| fd123 發表於 2015-1-29 21:12:41 來自手機 | 顯示全部樓層
goodwind 發表於 2015-1-29 09:37
十卜樓主,少少意見: 1, 有後波聲的話,可唔可以有埋 響按聲?(有少少貪心:->)  ...

後波声是用buzzer出,只工作單一固定频率,即beep beep声!而响按声的频率不同,不能用buzzer, 只可用speaker. 但spk需要聲源及放大电路(Amp),成本会大大提高

所以哩個未必會系度搞埋啦,都系一個不同玩法,可以諗多下說多d,大家都覺得ok既都可以睇下有冇得做黎玩
 樓主| fd123 發表於 2015-1-29 21:15:19 來自手機 | 顯示全部樓層
tunagt 發表於 2015-1-29 12:57
Hi
Good News

Thanks mate! Any advise?
 樓主| fd123 發表於 2015-2-2 23:07:54 | 顯示全部樓層
又更新下先~拍左段片表達各組開關操作(4ch棍控),2ch遲少少拍

有時間可以copy 下邊條youtube link睇睇
https://www.youtube.com/watch?v=GA8oFHdB-HE
sam529 發表於 2015-2-3 06:25:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Fd兄,好勁喎。功能我ok!2channel控都用到就勁正!sam
sam529 發表於 2015-2-3 06:26:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Fd兄,好勁喎。功能我ok!2channel控都用到就勁正!sam
Annie268 發表於 2015-2-3 06:45:21 來自手機 | 顯示全部樓層
非常好……
 樓主| fd123 發表於 2015-2-3 10:39:24 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-3 06:26

多謝! 2ch槍控哩個我完全唔擔心,有時間會拍片

反而依家要傾傾D硬件如:底板,LED,走線點做仲好~有冇咩意見?

樓主| fd123 發表於 2015-2-3 10:40:04 | 顯示全部樓層

多謝~俾多D意見~
sam529 發表於 2015-2-3 11:16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
fd兄,我邊識點走線!但,如果計劃個燈組係痴係車殼,睇下就唔就到相對嘅位做出口。如車頭燈就放一邊,車尾燈就係另一邊,兩邊各有前後指揮燈,咁車殼走線就唔會大亂。sam
sam529 發表於 2015-2-3 11:18:08 來自手機 | 顯示全部樓層
如果搞到,最少都要入三套!sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-3 12:38:53 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-3 11:16
fd兄,我邊識點走線!但,如果計劃個燈組係痴係車殼,睇下就唔就到相對嘅位做出口。如車頭燈就放一邊,車尾 ...

sam兄,唔系講底板入邊d走線。痴係車殼哩個位要收集多D意見同諗諗先,講多少少

其實我有個諗法! 分2塊細件既板 (LED板 +主板), LED板痴系個車殼度一野供晒所有燈,主板跟車底接電/share搖控個訊號同埋個後波buzzer。跟住2塊板用一條電線接埋。方便平時換電set車。

如果燈位唔夠多,系個主板度留多個插座可以接多一塊LED板,者系一塊主板可以拖2塊LED板,方便用家增加LED燈既數量。當然一塊LED板已經足夠供晒基本燈位,另一塊當做optional位,睇個人需要配唔配

假設我將LED板裝左系車殼度,我又想系車底裝燈,我無奶由系車殼拉幾條線落車底架!如果系甘,買多塊LED板跟車底,直插即用,甘就最方便啦~

哩下點睇?

樓主| fd123 發表於 2015-2-3 12:42:43 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-3 11:18
如果搞到,最少都要入三套!sam

想裝系咩車度啊?
sam529 發表於 2015-2-3 15:18:03 來自手機 | 顯示全部樓層
fd兄,你嘅方法冇得頂。我覺得最重要係可簡化車殼同車架接線!又可平好多咁加燈。一流!咁燈組同,燈板要有得散賣先得。sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-3 17:00:38 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-3 15:18
fd兄,你嘅方法冇得頂。我覺得最重要係可簡化車殼同車架接線!又可平好多咁加燈。一流!咁燈組同,燈板要有 ...

重點接線問題,唔系個個師兄識串聯並聯或者有辣雞,當然有玩開DIY哩D好簡單~如果我要速食加多D燈,放低幾兩就搞掂。

主板一定要配一塊LED板,LED板可以再另配甘會好D~散賣冇咩問題,最緊要大家HAPPY~

甘LED呢?要幾多MM,幾多粒etc~
sam529 發表於 2015-2-4 21:42:07 來自手機 | 顯示全部樓層
我諗要5mm做照明,指揮燈就3mm。其它基本5mm sam
sam529 發表於 2015-2-5 21:09:15 來自手機 | 顯示全部樓層
Fd師兄,個後波如果有聲,可唔可以較大細聲?sam