RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fd123
收起左側

DONE:AD-RC02 LED Lighting System #1

sam529 發表於 2015-2-5 21:12:01 來自手機 | 顯示全部樓層
唔使傷小朋友聽覺sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-6 17:05:51 來自手機 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-5 21:09
Fd師兄,個後波如果有聲,可唔可以較大細聲?sam

我認真既,搵野傘住出聲果個窿,唔系講笑!!
sam529 發表於 2015-2-7 12:19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
fd兄,咁又係!sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-8 01:37:26 | 顯示全部樓層
更新下先~1樓有2ch槍控片睇,另外有問題想問問

同enginner研究過開關3光敏sensor問題,收集下大家意見

光敏sensor硬件要用家DIY或安裝在一個光度有反差的地方,安裝設定光度會較複習

模型車未必有多機會接近到真車SENSOR能發揮的情景(入黑前/入隊道)

基於套燈簡單化以及實用性,如果將光敏sensor改成車頭大燈意見如何?

開關3現行操作
光敏SENSOR ON  >>  手動夜燈 ON(光敏SENSOR 會OFF)  >> ALL OFF

建議開關3操作
車頭大燈 ON+夜燈OFF >> 車頭大燈 OFF+夜燈ON >> 車頭大燈+夜燈ON >>ALL OFF
 樓主| fd123 發表於 2015-2-10 15:43:31 | 顯示全部樓層
更新 2CH槍控操作,有時間可以睇睇下邊條LINK~

https://www.youtube.com/watch?v=5qBQxU9Ff8I
sam529 發表於 2015-2-13 01:03:40 來自手機 | 顯示全部樓層
係,光敏開關我覺得冇用! sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-13 10:48:49 來自手機 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-13 01:03
係,光敏開關我覺得冇用! sam

Hey Sam,好耐冇見
所以簡單化做番車頭大燈開關
sam529 發表於 2015-2-14 16:41:41 來自手機 | 顯示全部樓層
係,仲等緊你呀,兩channel好得!sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-14 19:27:49 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-14 16:41
係,仲等緊你呀,兩channel好得!sam

定過豪油!不過真系要D時間,有野會自動波update

燈之外其實仲有冇咩野想玩啊?可以研究下,吹下水喔~~

sam529 發表於 2015-2-15 02:25:43 來自手機 | 顯示全部樓層
後波有聲,響号係咪真係要喇叭先出到?sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-15 16:46:26 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-15 02:25
後波有聲,響号係咪真係要喇叭先出到?sam

後波系哩套己經有"必必聲",系透過buzzer(蜂鳴器)出發聲,亦系最低成本,最輕重量去做到仿後波聲效
響安的聲頻唔同左,要由speaker出,而是speaker出,就要有響安的聲源(房車/貨車/SUV etc),可以做埋引擎聲等等,但會有版權問題!

同埋一段聲音要跟油門或轉向再透過speaker出,要落唔少功夫,如果好多師兄都好需要,可以講多d意見想點做想點玩。技術層面就唔洗擔心,只是做同唔做的問題!

假設我做左一套山豬的引擎聲(類似MFC02既野啦),但我玩緊架 F350或者scx 10,甘就有問題啦!

當我自己甘計,有部山豬+Landrover Discovery3 殻, CC01+Jeep/D90殻,XV01 + Landrover evoque/ Subera XV殻同埋G55殻,用家自然想有套聲最切合自己架車,就又出現一個問題:點定位可以一次過滿足晒上邊所有車款,基於咩聲源去做,用咩聲唔用咩聲etc!有冇咩睇法?

andy3210 發表於 2015-2-16 18:37:28 | 顯示全部樓層
會吾會有可能做到轉波果下有個空轉極力子聲?

吾同車系點有可能招乎曬呢,吾好想太多了。除非你粒eprom錄曬咁多款再加selector
 樓主| fd123 發表於 2015-2-16 18:56:36 | 顯示全部樓層
andy3210 發表於 2015-2-16 18:37
會吾會有可能做到轉波果下有個空轉極力子聲?

吾同車系點有可能招乎曬呢,吾好想太多了。除非你粒eprom錄曬 ...

有聲源就可以,

岩啊,就是未必滿足晒,睇下大家家有咩好計可以搞搞哩個問題

tempo3010 發表於 2015-2-16 21:15:37 | 顯示全部樓層
支持, 睇片好似唔錯咁!
 樓主| fd123 發表於 2015-2-17 11:47:56 | 顯示全部樓層
tempo3010 發表於 2015-2-16 21:15
支持, 睇片好似唔錯咁!

多謝~可以俾多d意見,再改進下~
sam529 發表於 2015-2-17 20:00:08 來自手機 | 顯示全部樓層

我覺得冇可能做晒。我提議,可以試下做一套後加套件,唔知可唔可以收納一至兩種聲音,如,Tundra 同Ford,又或只配一種聲。平啲。唔同車種一定要買過套啦!套件最好簡單同細。方便用係唔同車,又唔會影響重心。至於往後,可以自行錄製用你做出來嘅檔案去自行燒錄就仲好。成套附加件,當然要防水啦!呢個係我想要嘅嘢囉,諗下佢!sam
 樓主| fd123 發表於 2015-2-19 09:54:06 | 顯示全部樓層
sam529 發表於 2015-2-17 20:00
我覺得冇可能做晒。我提議,可以試下做一套後加套件,唔知可唔可以收納一至兩種聲音,如,Tundra 同Ford, ...

再研究下,同埋要收多d意見先

除左聲仲有咩野想玩,有可以講下波~

vince523hk 發表於 2015-2-19 19:03:33 來自手機 | 顯示全部樓層
支持!兩ch都玩到,期待完成品!
 樓主| fd123 發表於 2015-2-19 23:27:29 | 顯示全部樓層
vince523hk 發表於 2015-2-19 19:03
支持!兩ch都玩到,期待完成品!

多謝,操作都系要方便大家用用唔同類型既控做到搖控on/off/轉換,可以講多d意見或者仲有咩唔同既諗法
sam529 發表於 2015-3-2 06:28:50 來自手機 | 顯示全部樓層
fd兄,唔知有冇得試下?sam