RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: fd123
打印 上一主題 下一主題
收起左側

DONE:AD-RC02 LED Lighting System #1

樓主| fd123 發表於 2015-3-4 12:17:55 來自手機 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-3-2 06:28
fd兄,唔知有冇得試下?sam

放心,會試好晒野先出,到時慢慢玩
sam529 發表於 2015-7-14 09:40:53 來自手機 | 只看該作者
fd兄,唔知有冇得試下?sam
lawrencechan 發表於 2015-7-14 10:08:18 | 只看該作者
支持本地創作,

FD 兄~ 開發好後, 請預留一套比小弟~
 樓主| fd123 發表於 2015-7-16 19:18:30 | 只看該作者
lawrencechan 發表於 2015-7-14 10:08
支持本地創作,

FD 兄~ 開發好後, 請預留一套比小弟~

留一套冇問題啦!多謝支持先放心,唔會爛尾既,前排真系忙到傻,所以暫時停左下

會盡快出左現時已拍片既板本先,有齊youtube片既操控同功能,連光敏sensor都唔要,用最單純既搖控開關大燈取代。軟件冇咩問題,系想將底板再縮細,一塊板過,其他野都唔搞,睇下哩幾日再update下個size同埋其他硬件。以最簡單的燈組操作為主。

甘新既諗法果個板本,如外加LED板/搞機控作/光敏sensor要唔要 etc,多D功能既板本就收集多D意見,因為都系系度吹水先諗到,分享下又做到既大家Happy。甘就進一步再搞,要重新設計同開發,因為總有師兄想要純燈組/多D搖控操作支援既板本。

俾多少少意見

現有燈組意見:1. 支持,但快少少ok?
                      2.每條燈線要30cm長

新諗法板本:1.(假設)我要搖控個搞機
                   2.(假設)停定車,我要2ch槍控控制多個servo

大家點睇?

711leung 發表於 2015-7-17 09:16:00 | 只看該作者
支持
sam529 發表於 2015-7-18 00:54:45 | 只看該作者
fd兄,終於等到你回覆了。
我意見係
1) 基本版要平價,功能好像真車咁。日間車頭燈係唔着,車尾燈都唔着,但其他,指揮,後波,剎車燈係要運作。
2) 夜間模式就着埋車頭燈同車尾燈。
3) 基本版可供使用者手動或遙控來轉換日夜模式,或全關閉。
4) 防水防塵
5) 燈線長度我冇所謂,30cm應該夠晒了。
6) 基本燈我個人覺得預一粒就得。如指揮燈,頭尾一粒,大部分九成用家都夠。車身兩旁可以基後再加。

小弟意見。
sam
 樓主| fd123 發表於 2015-7-19 17:53:52 | 只看該作者
sam529 發表於 2015-7-18 00:54
fd兄,終於等到你回覆了。
我意見係
1) 基本版要平價,功能好像真車咁。日間車頭燈係唔着,車尾燈都唔着 ...

hey Sam兄,好耐冇見

1) 基本版要平價,功能好像真車咁。日間車頭燈係唔着,車尾燈都唔着,但其他,指揮,後波,剎車燈係要運作。
2) 夜間模式就着埋車頭燈同車尾燈。
A1&2 : 冇問題啊,可以睇番youtube片

3) 基本版可供使用者手動或遙控來轉換日夜模式,或全關閉。
A3:當然系全遙控操作啦(支援 2ch槍控on/switch/off)

4) 防水防塵
A4:認真既,有需要到時自己搵個氣球或者密實袋成塊底板塞入去打個死結,低成本高效能!

5) 燈線長度我冇所謂,30cm應該夠晒了。
A5:我估都系甘上下應該夠做,長短自己安裝果陣搞靚仔D

6) 基本燈我個人覺得預一粒就得。如指揮燈,頭尾一粒,大部分九成用家都夠。車身兩旁可以基後再加。
A6: 一定會配番足夠既LED,如果唔夠或者想做番自己想要燈款就動動手DIY~

順手update下先:

大細應該50x50x20(H) mm左右,盡量再細D啦

底板LED燈座會改為單邊直出,紅圈改去藍圈(只供參考)

登錄/註冊後可看大圖

插座會系附圖(只供參考)是但一款,睇下邊款再慳位D

登錄/註冊後可看大圖

大家參詳下,俾D意見

樓主| fd123 發表於 2015-7-19 18:02:13 | 只看該作者

多謝先~俾多少少意見
Xaver95chan 發表於 2015-8-16 15:27:12 | 只看該作者
support!!!
 樓主| fd123 發表於 2015-9-14 22:03:53 | 只看該作者
 樓主| fd123 發表於 2015-9-14 22:23:08 | 只看該作者
update下先
個底板砌得八八九九,睇住圖先,會再拍片上泥
Size暫時40 x 47 mm。條線系痴線既,之後唔會存在

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

樓主| fd123 發表於 2015-9-16 18:13:54 | 只看該作者
20150916更新

底板增加加閃爍提示,詳情請看youtube操作演示,俾少少意見,多謝
https://www.youtube.com/watch?v=Ivu-L3dPfnc

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

Trujillo_leong 發表於 2015-9-18 03:00:06 | 只看該作者
Support.
FD 兄, 請預留一套,
Thanks
貓仙人 發表於 2015-9-18 09:04:54 | 只看該作者
fd123 發表於 2015-2-15 16:46
後波系哩套己經有"必必聲",系透過buzzer(蜂鳴器)出發聲,亦系最低成本,最輕重量去做到仿後波聲效
響 ...

我見淘x都有D簡易聲組......一粒微動按一次轉一種聲.....有十種聲轉的.....
 樓主| fd123 發表於 2015-9-18 10:43:43 | 只看該作者
Trujillo_leong 發表於 2015-9-18 03:00
Support.
FD 兄, 請預留一套,
Thanks

冇問題啦~多謝師兄支持
 樓主| fd123 發表於 2015-9-18 10:46:06 | 只看該作者
貓仙人 發表於 2015-9-18 09:04
我見淘x都有D簡易聲組......一粒微動按一次轉一種聲.....有十種聲轉的.....

師兄,可以俾多D資料同意見研究下個可行性啊,最緊要大家家玩得開心!
 樓主| fd123 發表於 2015-9-18 10:50:33 | 只看該作者
加多個功能,俾D意見

新增搖控關閉燈組功能:關閉頭燈,閃燈,死火燈,插座AB燈。 剎車燈,倒車燈,轉向燈不會被關閉

操作:將搖控扭入死火燈等5秒,會長beep提示,已開著既頭燈/閃燈/死火燈/插座AB燈會一個次過關閉

eg1:我架車開左死火燈,插座B燈,閃燈同閃。
       將搖控扭入死火燈等5秒,熄晒上邊D燈

eg2:我想開插座AB燈,但開錯左閃燈
       將搖控扭入死火燈等5秒,熄晒上邊D燈

會再更新youtube片顯示相關操作
貓仙人 發表於 2015-9-18 11:09:44 | 只看該作者
fd123 發表於 2015-9-18 10:46
師兄,可以俾多D資料同意見研究下個可行性啊,最緊要大家家玩得開心!
...

類似呢D.....
 樓主| fd123 發表於 2015-9-18 19:48:13 | 只看該作者

大家好似對聲有d需求甘但市面上已經有大量可以買到波~
 樓主| fd123 發表於 2015-12-18 21:49:38 | 只看該作者

update下先,底板加左個外殻同埋更新個size

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

大家俾少少意見多謝~